c S
Dnevne novosti

Sabor o prostornom planu za kanal Dunav-Sava

12.10.2011 07:14 ZAGREB, 11. listopada 2011.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja višenamjenskog kanala Dunav - Sava.

Projekt je vrijedan 950 milijuna eura i obuhvaća dvije županije (Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska) te 12 jedinica lokalne samouprave, a njime je planirana je izgradnja pet luka i pristaništa te 23 cestovna i pješačka mosta.

Trasa kanala dužine 61,4 kilometar počinjala bi na Dunavu u Vukovaru, a završavala na Savi u Slavonskom Šamcu. Kanal bi objedinio tri glavne funkcije - navodnjavanje 35.750 hektara poljoprivrednih površina, površinska odvodnja na oko 173.000 hektara i podzemna odvodnja na oko 62.000 hektara, te plovidba, s mogućnošću obavljanja riječnog "cruising" turizma.

Višenamjenski kanal Dunav-Sava gradio bi se u četiri faze. Prva faza obuhvaćala bi dionicu od rijeke Save do spoja s vodotokom Biđ, druga faza dionicu od Dunava (Vukovara) do rijeke Bosut, treća od Vinkovaca do naselja Cerna, te četvrta faza koja je u funkciji konačnog uređenja plovnog puta "Dunav – Sava" u kojoj se izvodi puni profil kanala i sve preostale planirane građevine u konačnim okvirima.