c S
Dnevne novosti

Merkel: cjelokupni EU mora se boriti protiv dužničke krize

13.10.2011 07:10 HANOI, 12. listopada 2011.(Hina/AFP), Sve države članice Europske unije moraju sudjelovati u borbi protiv dužničke krize, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu, nakon što je Slovačka u parlamentu odbacila zahtjev za jačanjem fonda za spas eurozone (EFSF).

"Svjetsko je gospodarstvo vrlo pogođeno financijskom krizom i sve zemlje EU-a moraju dati svoj doprinos u borbi protiv dužničke krize", rekla je Merkel za službenog posjeta Ho Ši Minu, gradu na jugu Vijetnama.

Merkel je, međutim, uvjerena da će cijeli EU podržati jačanje EFSF-a koji će "biti ratificiran na sastanku u listopadu", najavila je aludirajući na europski summit 23. listopada, piše AFP.

Fond za spas eurozone ustanovljen je kako bi se tim novcem pomagalo članicama EU-a u financijskim teškoćama, a među prvima je prezadužena Grčka.

Slovačka je zadnja od 17 zemalja iz eurozone koja treba odobriti proširenje spasonosnog fonda EFSF-a na 440 milijarda eura.

Njezini su zastupnici u utorak glasovanjem odbacili prijedlog jačanja fonda, no očekuje se da će EFSF ipak biti ratificiran uz potporu lijeve oporbe. Novo glasovanje očekuje se već ovaj tjedan.

Kancelarka Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obećali su na sastanku u Berlinu u nedjelju donijeti "krajem listopada trajna, globalna i brza rješenja" za dužničku krizu.

Tako bi 3. studenoga na sastanak G20 (skupine najbogatijih zemalja svijeta i najbrže rastućih gospodarstava) Europa došla kao "jedinstveni" blok koji je riješio svoje probleme.