c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora zakonima iz područja socijalne skrbi

14.10.2011 07:28 ZAGREB, 13. listopada 2011.Hina, Hrvatski sabor je u drugom čitanju raspravio dva zakona iz područja socijalne skrbi - prijedloge Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti te o djelatnosti socijalnog rada, koji su dobili potporu zastupnika vladajuće većine.

U raspravi nisu sudjelovali zastupnici stranaka Kukuriku koalicije koji su danas odlučili da neće sudjelovati u radu Sabora. Obrazlažući zakonski prijedlog o djelatnosti socijalnog rada, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem istaknuo je kako su u odnosu prema prvom čitanju razgraničene ovlasti rada socijalnog radnika prvostupnika i magistra socijalnog rada.

I za edukacijsko-rehabilitacijsku djelatnost i za socijalni rad predviđeno je osnivanje posebnih strukovnih komora koje bi nadzirale rad magistara i sveučilišnih prvostupnika u privatnoj praksi i kod privatnog poslodavca. Nedjeljka Klarić istaknula je kako Klub HDZ-a podupire predložena zakonska rješenja, a posebno predviđeni stručni nadzor nad uslugama socijalne skrbi koji će provoditi ministarstvo te nadzor komore nad uslugama socijalnih radnika.

Važno je da se ovo odnosi na sve djelatnosti, uključujući privatnu praksu, te da se onemogućuje rad na crno, poručila je Klarić. HDZ-ov zastupnik Boris Kunst, ustvrdivši da je iz godine u godinu sve više korisnika socijalnih usluga u Hrvatskoj, podupro je uređivanje razine obrazovanja i znanja koju će ubuduće morati imati socijalni radnici.

"Socijalni radnik mora biti osposobljen za svoj posao i zato mora konstantno učiti i razvijati vještine u radu s korisnicima socijalne pomoći", poručio je Kunst. Kratko su raspravljene i podržane dopune Zakona o krvi i krvnim pripravcima kojima se ovlaštene zdravstvene ustanove za proizvodnju krvnih pripravaka obvezuju osigurati odgovornu osobu - doktora medicine, specijalista transfuzijske medicine s najmanje pet godina radnog iskustva na tom području.

Državni tajnik Golem rekao je da će Ministarstvo zdravstva, kao mjerodavno tijelo, uspostaviti jedinstveni nacionalni sustav prijavljivanja štetnih i neočekivanih događaja i reakcija povezanih s prikupljanjem i testiranjem krvi, pti čemu je istaknuo važnost neovisnosti u sustavu kontrole krvi i krvnih pripravaka.

Potporu zastupnika dobio je i Zakon o potvrđivanju ugovora između hrvatske i slovenske vlade o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka. Riječ je o ugovoru potpisanom u Ljubljani u travnju ove godine, vezanom uz međunarodnu razmjenu podataka označenih stupnjem sigurnosti radi borbe protiv korupcije i organiziranoga kriminala koji ne poznaju granice, rekla je Ana Lovrin ističući u ime Kluba HDZ-a potporu predloženom zakonu.