c S
Dnevne novosti

Odluke sa sjednice Vlade RH

14.10.2011 07:20 ZAGREB, 13. listopada 2011.(Hina), Vlada Republike Hrvatske na sjednici izmijenila je i dopunila Uredbu o poslovima i posebnim uvjetima rada u državnoj službi, kojom je obuhvaćeno je 610 ovlaštenih carinskih službenika.

Kako je izvijestio je vladin Ured za odnose s javnošću, prijedlog izmjena i dopuna Uredbe odnosi se na radna mjesta carinika III. vrste u odnosu na visinu dodatka na posebne uvjete rada koji su prema dosadašnjoj Uredbi utvrđeni u visini od 10 posto u unutarnjim robnim ispostavama dok su na graničnim prijelazima utvrđeni u visini od 20 posto. Stoga se predlaže utvrditi dodatak na posebne uvjete rada u visini od 15 posto u unutarnjim robnim ispostavama za ukupno 220 izvršitelja.

Nadalje, za radna mjesta carinika I. vrste (89 izvršitelja), carinika II. vrste (242 izvršitelja), stručne suradnike na robnim ispostavama (31 izvršitelj), predstojnike carinske ispostave III (18 izvršitelja) i voditelje carinskog odjeljka na robnim ispostavama (10 izvršitelja) utvrđen je dodatak na posebne uvjete rada od 10 posto te se sada predlaže utvrditi dodatak u visini od 15 posto.

Tom je Uredbom obuhvaćeno 610 ovlaštenih carinskih službenika te će se prema prijedlogu Ministarstva financija novčana sredstva (rashodi) koji će nastati prilikom povećanja dodataka za posebne uvjete rada ovlaštenih carinskih službenika kompenzirati kroz uštede u novom ustroju Ministarstva financija, kroz učinkovitiju organizaciju Carinske uprave te Kriterije za smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne uprave sukladno Zaključku Vlade RH od 21. listopada 2010.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju broja državnih službenika u tijelima koja su dobila dozvolu za rad Europske komisije (EK) za upravljanje sredstvima Europske unije (EU). Svako tijelo koje je dobilo dozvolu za rad od EK za upravljanje sredstvima EU raspoređuje na radna mjesta državne službenike koji zadovoljavaju uvjete za raspored utvrđene Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

Dana je suglasnost Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH u 2012., u ukupnom iznosu do 1. 928.120, 55 kuna, za nabavu središnjeg računala za potrebe HZMO-a.

Izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje HŽ-Hrvatskih željeznica d.o.o. kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, na način da prva rata otplate kredita dospijeva 31. prosinca 2012., a posljednja na dan dospijeća plasmana 31. prosinca 2017. Također, izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva HŽ Infrastruktura d.o.o., radi financiranja prioritetnih, već započetih investicija te minimalnog broja novih projekata, na način da se utvrđuje rok i način otplate 31. prosinca 2012. jednokratno, na dan dospijeća plasmana.

Dana je suglasnost Agenciji za upravljanje državnom imovinom za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermärkische bank d.d., Rijeka, u ukupnom iznosu od 100.000.000,00 kuna, sklapanjem Ugovora o kratkoročnom kunskom kreditu, za održavanje tekuće likvidnosti i podmirenja obveza prema bankama, pod sljedećim uvjetima: rok korištenja kredita: 12 mjeseci, kamatna stopa. 4,15 posto fiksno godišnje, naknada: 0,02 posto.

Također, dana je suglasnost Agenciji za upravljanje državnom imovinom za odgodu roka vraćanja kratkoročnog kredita kod Erste&Steiermärkische bank d.d., Rijeka, u ukupnom iznosu od 8.241.610, 53 eura, za naredno razdoblje do 31. prosinca 2012. pod sljedećim uvjetima: rok korištenja kredita: 12 mjeseci, kamatna stopa: 7,00 posto fiksno godišnje, naknada: 0,35 posto. Donesena je Odluka o zamjeni nekretnina u k.o. Rijeka, k.o. Trsat-Sušak, k.o. Plase i k.o. Podvežica između Republike Hrvatske, KBC Rijeka i Grada Rijeke.

Vrijednost nekretnina u vlasništvu RH iznosi 17.043.087, 35 kuna, vrijednost nekretnina u vlasništvu KBC Rijeka iznosi 8.916.649,00 kuna, vrijednost nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke iznosi 11.985.539,42 kune. Razlika vrijednosti u korist RH i KBC Rijeka u odnosu na vrijednost nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke i vrijednosti komunalnog doprinosa iznosi 1.426.476, 73 kune, te se Grad Rijeka obvezuje razliku uplatiti u državni proračun RH, u roku od 30 dana od dana zaključivanja ugovora o zamjeni nekretnina.

Vlada je donijela Prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. Sudjelovanje pripadnika OS RH u mirovnim misijama UN-a u 2010. i 2011. godini uređeno je Odlukom Hrvatskog sabora, od 9. prosinca 2009.

Budući da navedena Odluka važi do 31. prosinca 2011., predlaže se Hrvatskom saboru donošenje nove Odluke kojom će se urediti sudjelovanje pripadnika OS RH u mirovnim misijama UN-a u 2012. i 2013. godini, i to na Golanskoj visoravni (UNDOF) do 110 pripadnika, u Libanonu (UNIFIL) do četiri pripadnika, na Cipru (UNFICYP) do četiri pripadnika, u Zapadnoj Sahari (MINURSO) do osam pripadnika, u Liberiji (UNMIL) do dva pripadnika, u Južnom Sudanu (UNMISS) do osam pripadnika i u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP) do deset pripadnika.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF). Naime, Odlukom od 27. srpnja 2011. dvojici pripadnika OS RH, mentorima u sastavu vojno-policijske škole (CS MILITARY POLICE SCHOOL IDT) produljeno je sudjelovanje u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) do prosinca 2011., odnosno do ožujka 2012. Zbog promijenjenih okolnosti pripadnici Oružanih snaga sudjelovanje u navedenoj mirovnoj misiji završit će u studenome 2011. godine.

Vlada je donijela Odluku o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR), kojom će se u studenome 2011. u mirovnu operaciju u sastav stožernog osoblja u Zapovjedništvu KFOR-a uputiti, na rok od sedam mjeseci, jedan pripadnik OS RH. Na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna RH za 2011. Gradu Vukovaru odobren je iznos od 200.000,00 kuna, za organizaciju događanja „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine“.

Vlada je imenovala članove izaslanstva Republike Hrvatske na 36. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a, koje će se održati u Parizu od 25. listopada do 10. studenog 2011. Dana je suglasnost Hrvatskom atletskom savezu i Gradu Splitu za podnošenje kandidature Europskoj atletskoj federaciji (EAA)za održavanje Europskog prvenstva u atletici 2016. u Splitu.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, potpisat će, u ime Vlade RH, Izjavu Vlade RH (jamstvo) o ispunjavanju zahtjeva koje EAA postavlja prema zemlji kandidatu za organizaciju tog prvenstva. Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad Veteranskim pojedinačnim prvenstvom svijeta u šahu za žene i muškarce koje će se održati u Opatiji, od 14. do 27. studenog 2011.

Donesena je Uredba o objavi Dodatka Sporazumu o financiranju između Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija u okviru komponente prekogranična suradnja programa IPA za 2008. godinu. Dodatak Sporazumu potpisan je u Bruxellesu, 7. srpnja 2011. i u Zagrebu, 5. rujna 2011., a njime se nadopunjuje i mijenja Program iz članka 1. Uredbe, u svrhu produljenja roka za ugovaranje, navodi se u priopćenju.