c S
Dnevne novosti

Sabor o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine

17.10.2011 07:26 ZAGREB, 14. listopada 2011.(Hina), Zastupnici u Hrvatskom saboru, bez zastupnika Kukuriku koalicije i Hrvatskih laburista koji bojkotiraju rad Sabora, raspravili su Konačni prijedlog Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, to jest pripadnicima hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, hrvatske manjine u europskim državama te hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima.

Predloženim zakonom, kako je kazao ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, vlada potvrđuje da štiti prava Hrvata izvan domovine i štiti njihove interese.

O odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske ubuduće bi se skrbio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te poseban Savjet Vlade RH.

Predlaže se uvođenje statusa Hrvata bez hrvatskog državljanstva koji bi mogli steći Hrvati izvan Republike Hrvatske bez hrvatskog državljanstva, ali i njihovi supružnici koji nemaju hrvatsko podrijetlo, njihova djeca te prijatelji hrvatskog naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo, rekao je ministar Jandroković.

Osobe kojima bi se priznao takav status neće se smatrati strancima pri ostvarivanju pogodnosti u području školskoga i visokoškolskog obrazovanja, zapošljavanja, natječaja i stipendija.

Radi zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, dala bi se potpora jačanju njihovih zajednica radi očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta te njihova informiranja i povezivanja.

Posebnim mjerama i aktivnostima olakšao bi se njihov povratak i useljavanje, a jedna od predloženih mjera odnosi se na njihovo brže primanje u hrvatsko državljanstvo.