c S
Dnevne novosti

Saborsko Predsjedništvo o nastavku sjednice parlamenta

18.10.2011 07:24 ZAGREB, 17. listopada 2011.(Hina), Predsjedništvo Hrvatskog sabora prošireno s predsjednicima parlamentarnih klubova na sjednici će pokušati postići dogovor o načinu na koji zaključiti zadnje zasjedanje u šestom sazivu Sabora, koje je dovedeno u pitanje nakon što je većina oporbenih stranaka proglasila bojkot rada u parlamentu.

Prijedlog za sazivanje sjednice Predsjedništva prošloga je petka uputio Klub SDSS-a, nakon što vladajuća većina u Saboru, dio koje je i SDSS, već drugi petak zaredom nije bila skupila kvorum za izglasavanje raspravljenih točaka.

Milorad Pupovac tada je u ime SDSS-a sa saborske govornice poručio da zastupnici njegove stranke neće sudjelovati u radu Sabora dok se ne postigne dogovor kako završiti zasjedanje, izrazivši nezadovoljstvo okolnostima u Saboru zadnjih tjedana koje, rekao je, ozbiljno narušavaju vrijednosti parlamentarne demokracije.

Predsjednik Sabora Luka Bebić potom je najavio da će se konzultirati s predstavnicima klubova te sazvati sjednicu Predsjedništva, s ciljem i željom da ovo zasjedanje završi i donesu se odgovarajuće odluke, te kako bi se 4. prosinca moglo pristupiti izborima.

Izrazio je uvjerenje da će tomu doprinijeti i istup potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, koji se, nastupajući sa saborske govornice prije Pupovca, zastupnicima i javnosti ispričao zbog svoje neprimjerene reakcije na prošlotjednoj sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) kada je SDP-ovoj zastupnici Gordani Sobol poručio da se "pristojnosti drži kao što se drži štange".

Taj su njegov istup na sjednici MIP-a, kao i to što je HDZ-ovac Tomislav Čuljak papirima gađao SDP-ovog potpredsjednika MIP-a Arsena Bauka, u oporbenim strankama Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS i HSU) ocijenili daljnjim HDZ-ovim narušavanjem dostojanstva i ugleda parlamenta, zbog čega su prošloga četvrtka proglasili bojkot rada u parlamentu.

Zastupnici stranaka Kukuriku koalicije, koji su u petak zasjedanje pratili na ekranima izvan sabornice, tada su najavili da će njihovi predstavnici doći na sjednicu saborskog Predsjedništva, a da će se u sabornicu vratiti jedino kako bi se mogle izglasati odluke važne za funkcioniranje države, prije svega one o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2012. te o raspuštanju Sabora.

Ne žele, istaknuli su, sudjelovati u nastavku vođenja izborne kampanje iz sabornice, kakvom smatraju Vladin prijedlog Zakona o ništetnosti pravnih akata bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije protiv hrvatskih branitelja te Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.

Inače, ta dva vladina prijedloga zastupnici su raspravili, ali ih, budući da vladajuća većina ne uspijeva okupiti kvorum u sabornici, nisu izglasali.

No, predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor jučer je iz Splita odbacila nagađanja da će HDZ iz saborske procedure povući te prijedloge, zamjerivši oporbi što, kako je rekla, nema prigovora na srbijanske optužnice protiv hrvatskih branitelja koje su rađene na temelju dokumenata vojnog tužiteljstva bivše JNA, a istovremeno se protivi donošenju zakona koji bi onemogućili jurisdikciju Srbije nad Hrvatskom.