c S
Dnevne novosti

Bebić s predstavnicima Hrvatskoga građanskog društva

18.10.2011 07:16 PODGORICA, 17. listopada 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u ponedjeljak, na kraju svog službenog posjeta Podgorici, s predstavnicima Hrvatskoga građanskog društva (HGD) s kojima je razgovarao o položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Bebić je prvi hrvatski dužnosnik koji se službeno sastao s predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori u kojoj živi oko šest tisuća Hrvata, od kojih 700 u Podgorici. Hrvatsko građansko društvo djeluje već punih 10 godina i radi na okupljanju Hrvata, promicanju hrvatske kulture i tradicije te očuvanju jezika.

Predstavnici HGD-a upoznali su Bebića sa svojim radom i rekli su mu kako žele ojačati odnose s matičnom zemljom. Bebića je zanimao njihov status te odnosi s crnogorskim vlastima. HGD je izrazio zadovoljstvo svojim odnosom s vlastima Crne Gore, a Bebić je istaknuo da manjine predstavljaju most među državama te da ih Hrvatska smatra prednošću, a ne teretom.

Također je rekao da su nacionalne manjine pomogle u tome da Crna Gora izglasuje neovisnost na referendumu prije pet godina. Tijekom službenog posjeta Crnoj Gori Bebić se, osim sa svojim domaćinom, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, sastao također s premijerom Igorom Lukšićem i predsjednikom Filipom Vujanovićem.

Bebić je čestitao Lukšiću na zelenom svjetlu koje je Europska komisija dala Crnoj Gori za otvaranje pregovora i izrazio je nadu da njihovi pregovori neće trajati tako dugo kao pregovori s Hrvatskom. Bebić i Lukšić ocijenili su bilateralne odnose vrlo dobrima i složili su se da sada ulaze u novu fazu u kojoj naglasak treba staviti na jačanje gospodarske suradnje, a posebice na području turizma i cestogradnje.

U razgovorima Bebića i Vujanovića, koji je prošli tjedan boravio u službenom posjetu Zagrebu, naglasak je bio na predstojećem otvaranju pregovora EU-a s Crnom Gorom. Budući da se Crna Gora sada želi usredotočiti na to, Vujanovića su zanimala hrvatska iskustva, posebice u poglavlju o pravosuđu koje će biti prvo otvoreno poglavlje u pregovorima između Podgorice i EU-a.

"Želimo slijediti pozitivna hrvatska iskustva na putu prema EU, a izbjeći negativna", rekao je Vujanović. Predsjednik Hrvatskog sabora završio je u ponedjeljak svoj službeni posjet Crnoj Gori i vratio se u Zagreb.