c S
Dnevne novosti

Sabor o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju

19.10.2011 07:24 ZAGREB, 18. listopada 2011.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, a s ciljem jednostavnije provedbe sustava potpora do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Izmjenama i dopunama, o kojima Sabor raspravlja u hitnom postupku, među ostalim se za 2011. i 2012. godinu utvrđuje financijska omotnica za mjere ruralnog razvoja, vezane uz potporu područjima s teškim uvjetima gospodarenja te ekološku i integriranu proizvodnju, a propisuje se i pravo na premiju za krave dojilje, ovce i koze, te pravo na potporu za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.

Predlaže se i odgađanje datuma do kojeg jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu bez odobrenja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odobravati lokalne potpore, a kao novi rok određen je 30. rujna 2012. godine.

Vlada kao predlagatelj ističe da je riječ o nužnom usklađivanju koje će pripremiti korisnike, ali i administraciju na lakšu primjenu sustava potpora koji nas očekuje u godini ulaska u Europsku uniju.

Zakon o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, donesen 2010. godine, definira sustav poljoprivredne potpore po uzoru na onaj u Europskoj uniji, a polazio je od pretpostavke da će Hrvatska postati članicom Unije 2012.

Budući da je nakon dovršetka pregovora potvrđen datuma ulaska Hrvatske u Uniju - 1. srpnja 2013. godine, predloženim se izmjenama postojeći zakon usuglašava s utvrđenim ukupnim plafonom za izravna plaćanja i sektorske omotnice za 2012. godinu, u kojoj Hrvatska još neće biti članica Unije.