c S
Dnevne novosti

Boras: za redovite studente javno financirano obrazovanje

19.10.2011 07:10 ZAGREB, 18. listopada 2011.(Hina), Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras izjavio je da Fakultet do parlamentarnih izbora neće naplaćivati participacije u školarinama od studenta te traži da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa preuzme te obveze i omogući svim redovitim studentima I., II. i III. godine javno financirano obrazovanje.

Govoreći o zaključcima s jučerašnje sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta, dekan Boras je na konferenciji za novinare rekao da Filozofski fakultet od Ministarstva znanosti traži da održi javno dana obećanja, a ne da se ograničava na formalno-pravne potpisane obveze koje su javnosti uglavnom nerazumljive te da omogući svim redovitim studentima prve tri godine preddiplomskog studija javno financirano obrazovanje.

"Filozofski fakultet sada neće naplaćivati participacije u školarinama od studenata, nego traži da Ministarstvo svoja obećanja održi do roka izbora u prosincu 2011.", izjavio je dekan. Na upit hoće li poslovanje fakulteta biti dovedeno u pitanje bude li ministarstvo otezalo isplatu, Boras je rekao da se nada da će Ministarstvo ta sredstva uplatiti do postavljenog roka u prosincu do kada Fakultet to može podnijeti.

Riječ je o 5,5 milijuna kuna i mislim da bi se mogla pronaći ta sredstva, kazao je. Smatramo da novca ima jer ga je trebalo pripremiti za ostvarenje zakona iz područja visokog školstva, istaknuo je Boras dodajući da Fakultet ne odustaje od tih sredstava, jer bi to ugrozilo njegovo stabilno poslovanje.

U skladu s odlukom, izvijestio je, sve prijave studenata za upis će se primati, a oni imaju sva prava koja se odnose na studiranje i pohađanje nastave. Studentima koji su već uplatiti školarine novac će biti vraćen ako ministarstvo uplati potrebna sredstva, rekao je dekan. Podsjetio je kako je u zadnje dvije godine stabilizirano financijsko stanje fakulteta, koje je bilo nezavidno.

Od tada Filozofski fakultet nije dobio nikakvu pomoć, iako se znalo da smo zbog izgradnje knjižnice imali veliki minus na računu, rekao je. Kao osnovni problem izdvojio je premalo ulaganje u obrazovanje a što je investicija u budućnost Hrvatske. Sa sadašnjim stanjem, drži Boras, veliki dio mladih neće moći studirati i dobiti najveću stručnu spremu a što nije dovoljno da bi mogli konkurirati u EU.