c S
Dnevne novosti

Samostalni sindikat zdravstva protivi se nasilnom izbacivanju iz kolektivnog pregovaranja

19.10.2011 07:12 ZAGREB, 18. listopada 2011.(Hina), Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske predao je zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu zahtjev za mirno rješenje spora s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske jer su, kako kaže predsjednica tog sindikata Spomenka Avberšek, nasilno izbačeni iz postupka pregovaranja za novi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva, te im je rečeno da su pregovori o tome završeni i bez njih, a potpis ugovora bit će im ponuđen po principu - uzmi ili ostavi.

"Prošli tjedan mi je u Ministarstvu zdravstva rečeno da su pregovori o sklapanju novog kolektivnog ugovora završeni i bez nas, da su se ostali sindikati usuglasili, a mi smo iz postupka isključeni, te da možemo potpisati ili ne potpisati", kazala je Avberšek na konferenciji za novinare.

Takav postupak vlade i ministarstva Avberšek najoštrije osuđuje držeći nezakonitim i nedopustivim da se umjesto postupka pregovaranja vrše pojedinačne konzultacije s pojedinim sindikatima, koji onda u kolektivni ugovor proguraju samo parcijalne interese, a sindikat kojega se ocijeni nepodobnim jednostavno se isključi iz cijelog procesa.

Nismo željeli pristati na kolektivni ugovor u kojemu bi samo dio zaposlenih dobro prošao, u kojemu bi došlo do povećanja plaće samo za pet tisuća liječnika, a za sedam tisuća preostalih ne, u kojemu će manje od 50 posto medicinskih sestara dobiti povećanje plaće, dok će preostala polovica, kao i drugi zaposlenici u zdravstvu, ostati zakinuti.

Zbog toga su nas nasilno izbacili iz pregovora, tvrdi Avberšek. Upozorila je da se takvo "nasilništvo u kolektivnom pregovaranju" ne događa prvi put, da se to već ranije događalo manjim sindikatima, ali je to prvi put da se isključivanje dogodi i jednom velikom sindikatu, najvećemu u zdravstvu te četvrtom po veličini na ukupnoj sindikalnoj sceni.

"Ovo nije problem sindikata zdravstva već problem sindikalne scene u cjelini jer je osnovna zadaća sindikata kolektivno pregovaranje, a ako se to pravo ukine, što je sljedeće - ukidanje sindikata uopće?", upitala je Avberšek. Izrazila je čuđenje i žaljenje što njihovi sindikalni kolege takvo ponašanje Vlade toleriraju i podržavaju, misleći samo na svoje pojedinačne interese.

Sindikat zdravstva naveo je u Zahtjevu za mirenjem i da je cijeli postupak pregovaranja, koji je počeo u siječnju ove godine, bio nezakonit jer se od samog početka nije poštivala zakonska procedura imenovanja pregovaračkog odbora, te da je održavanje pojedinačnih konzultacija s predstavnicima pojedinih sindikata također nezakonito i nije u duhu kolektivnog pregovaranja.

Pozvali su sve sudionke u procesu na formiranje novog pregovaračkog odbora i novo provođenje pregovora.Avberšek je najavila da će sindikat zdravstva boriti za zaustavljanje procesa degradiranja sindikata općenito, pa ako treba i podizanjem tužbe protiv države, Vlade i ministra zdravstva, iako je, kako kaže, sramota da se mora tužiti Vladu jer ne poštuje zakone vlastite države niti međunarodne konvencije.