c S
Dnevne novosti

Europski sud: dva suđenja za isto djelo povreda je prava

20.10.2011 07:16 ZAGREB, 19. listopada 2011.(Hina), Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u utorak u korist 38-godišnje Splićanke osuđene dva puta zbog istog slučaja posjedovanja heroina, utvrdivši da su joj time prekršena ljudska prava te joj je dosudio odštetu od tisuću eura i pokrivanje troškova sudskih postupaka u Hrvatskoj.

Splićanku K. T. je na temelju iste policijske prijave za posjedovanje heroina najprije splitski Prekršajni sud 2006. osudio po zakonu o suzbijanju zlouporabe opojnih droga na kaznu od 1700 kuna, a nakon toga i Općinski sud 2007. na kaznu od 1526 kuna te je morala platiti 400 kuna sudskih troškova.

Njezinu je tužbu Ustavni sud odbio jer je presudio da hrvatsko pravosuđe ne isključuje mogućnost kažnjavanja iste osobe dva puta za isto djelo, ako se smatra prekršajem i kaznenim djelom. U žalbi Europskom sudu tužiteljica je navela da je dva puta osuđena za isto djelo, dok je hrvatska vlada tvrdila da prvi postupak po svojoj naravi nije bio kazneni.

Strasbourg je presudio suprotno i zaključio da je i prvi postupak imao sva obilježja kaznenoga te da je tužiteljica osuđena dva puta za isto djelo, iako se u prvoj presudi spominjalo posjedovanje 0,21 grama heroina, a u drugoj 0,14 grama.

"Sud zaključuje da je narav prekršaja zajedno s težinom kazne takva da je presuda 2006. bila takva kao da je donesena u okviru kaznenog postupka", navodi strasbourški sud u odluci i zaključuje kako iz toga proizlazi da je tužiteljica "gonjena i osuđena drugi put za djelo za koje je već bila osuđena".

Sud je odredio da joj se dodijeli tisuću eura odštete za nematerijalnu štetu te da joj se nadoknade troškovi u kaznenom postupku u Hrvatskoj te pred Ustavnim sudom od ukupno 1130 eura.