c S
Dnevne novosti

Sabor: novi Kazneni zakon modernizira kazneno zakonodavstvo

21.10.2011 07:24 ZAGREB, 20. listopada 2011.Hina, Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je u Hrvatskom saboru predstavio novi i, kako je rekao, iznimno važan, Kazneni zakon kojim se modernizira kazneno zakonodavstvo i unose brojne novine, a ključnima je ocijenio promjene vezane uz gospodarska kaznena djela.

Po prijedlogu novog Kaznenog zakona, neisplata plaća zbog neopravdanih razloga smatrala bi se kaznenim djelom za koje je predviđena zatvorska kazna do tri godine, kazao je Bošnjaković pred polupraznom sabornicom.

Naveo je da su u razdoblju od prvog do drugog čitanja prihvaćene i neke primjedbe pa se tako kaznenim neće smatrati samo neisplata plaća već i dijela plaće. Isti tretman kao neisplata plaća ima i neuplata doprinosa, dodao je.

Usvojena je i primjedba da se jedan dan zatvora, odnosno jedan dnevni iznos kod novčane kazne zamjenjuje s četiri, a ne kao što je bilo u prvom čitanju s dva sata rada za opće dobro.

Zastarni rokovi za najteža kaznena djela produženi su s 30 na 40 godina.

Novine su vezane i za kažnjavanje zlostavljanja na radu (mobbing), za nasilje u obitelji, a produžuju se i za kazneno djelo primanja i davanja mita s dosadašnjih šest mjeseci do pet godina na najmanje jednu do osam godina.

Novo kazneno djelo je i obijesna vožnja, a u novom zakonu i dalje ostaje odredba po kojoj je posjedovanje droge kazneno djelo, a prihvaćena je i primjedba da se kaznenim djelom smatra omogućavanje trošenja tvari zabranjenih u športu - doping.

Najviša kazna za osobito teška kaznena djela je s dosadašnjih 40 produžena na 50 godina.

Bošnjaković je kazao da je iznimno zadovoljan javnom raspravom o novom Kaznenom zakonu koja je trajala od 2009., a novi je Zakon, kaže, bio potreban jer je dosadašnji doživio čak 12 izmjena.

Novi Zakon počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2013.