c S
Dnevne novosti

Merkel i Sarkozy najavljuju još jedan summit eurozone

21.10.2011 07:12 BRUXELLES, 20. listopada 2011.Hina, Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastat će se ponovno u subotu navečer u Bruxellesu uoči summita čelnika EU-a, koji će se održati u nedjelju, te najavili još jedan summit koji će se održati najkasnije do sljedeće srijede.

"Predsjednik Republike i kancelarka sastat će se u subotu navečer u Bruxellesu uoči sastanka Europskog vijeća i summita eurozone u nedjelju. Francuska i Njemačka su se složile da će svi elementi globalnog i ambicioznog odgovora (na dužničku krizu) biti temeljito razmotreni na summitu u nedjelju kako bi definitivno mogli biti prihvaćeni od strane šefova država ili vlada na njihovu drugom sastanku koji će se odrati najkasnije do srijede", kaže se u zajedničkom francusko-njemačkom priopćenju nakon telefonskog razgovora između Merkel i Sarkozya.

Merkel i Sarkozy sastali su su u srijedu navečer u Frankfurtu kako bi pokušali riješiti razlike u pristupu oko rješavanja dužničke krize. "Predsjednik i kancelarka potpuno su suglasni kako bi se donio globalni i ambiciozni odgovor na krizu koju trenutno prolazi eurozona", dodaje se u priopćenju.

Taj odgovor, ističu Merkel i Sarkozy, sadržavat će sljedeće elemente: operativnu provedbu novih intervencijskih modaliteta europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), plan za jačanje kapitala europskih banaka i uspostavu ekonomske vlade eurozone i jačanje gospodarske integracije. Pariz i Berlin traže da se "hitno otvore pregovori" s privatnim bankama kako bi se došlo do sporazuma o održivom grčkom dugu. U nedjelju će se u Bruxellesu održati dva summita.

Prvo će se sastati čelnici svih 27 zemalja članica Europske unije, a popodne samo čelnici 17 zemalja članica eurozone. Tri su glavna pitanja na koja se očekuje odgovor o europskih čelnika - jačanje kreditnih sposobnnosti europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), dokapitalizacija banaka te uloga privatnih banaka u drugom paketu pomoći Grčkoj, odnosno dogovor o tome koliko će grčkog duga biti otpisano na štetu tih banaka.

Prije tih summita, u petak popodne će se sastati ministri financija eurozone, a u subotu će im se pridružiti njihovi kolege iz svih zemalja članica. Prema diplomatskim izvorima glavni kamen spoticanja jesu razlike između Njemačke i Francuske o tome kako ojačati zaštitnu moć EFSF-a, zbog čega će po svemu sudeći trebati još jedan summit da bi se postigao konačni dogovor.

Neimenovani visoki dužnosnik EU-a u četvrtak je izjavio da bi čelnici eurozone trebali u nedjelju donijeti političke odluke i smjernice o rješavanju dužničke krize, što ne isključuje mogućnost da će i nakon toga summita trebati razraditi neke pojedinosti na ministarskoj razini.

Na upit da komentira mogućnost odgode summita zbog izostanka suglasnosti između Njemačke i Francuske oko načina kako pojačati zaštitnu moć europskog fonda za financijsku stabilnost, izvor je rekao da će se "summit održati u nedjelju", a da mediji "pretjeruju" i prenaglašavaju razlike u pristupu između Berlina i Pariza.