c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora Zakonu o pučkom pravobranitelju

21.10.2011 07:22 ZAGREB, 20. listopada 2011.Hina, Prijedlog Zakona o pučkom pravobranitelju, kojim se predviđa spajanje stručnih i administrativnih kapaciteta postojećih, specijaliziranih pravobranitelja za djecu, ravnopravnost spolova i osoba s invaliditetom s onim pučkog pravobranitelja, dobio je potporu klubova zastupnika HDZ-a i HSS-a.

Prema Vladinu prijedlogu, pučki pravobranitelj ubuduće bi imao pet zamjenika - za zaštitu i promicanje temeljnih ljudskih prava, prava djece, ravnopravnosti spolova, prava osoba s invaliditetom i starijih osoba. Predviđeno je i spajanje Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja te osnivanje Savjeta za ljudska prava pučkog pravobranitelja.

Ovo je iznimno važan zakon kojim se želi osnažiti uloga i neovisnost pučkog pravobranitelja i zaštita ljudskih prava, istaknuo je uvodno državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan. Ana Lovrin u ime Kluba HDZ-a pozdravila je predloženo spajanjem Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja, kojim će se, istaknula je, ojačati dosadašnja aktivnost Centra, ali i s druge strane kadrovski osnažiti i ekipirati Ured pučkog pravobranitelja.

Pozdravila je i predviđeno spajanje postojećih stručnih i administrativnih kapaciteta ureda specijaliziranih pravobranitelja s pučkim pravobraniteljem čime će se, ističe, unaprijediti međusobna suradnja, a time i učinkovitost postupanja po predstavkama građana. I Klub HSS-a podržao je novi Zakon o pučkom pravobranitelju, za kojega je Stanko Grčić rekao da će pozitivno utjecati na zaštitu temeljnih prava građana, te unaprijediti zaštitu i promicanje prava najranjivijih skupina društva.

Saborski zastupnici raspravili su i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o športu, kojima se predlaže da osobe pravomoćno osuđene za kazneno djelo, za koje im je izrečena bezuvjetna kazna zatvora od tri ili više godina, ubuduće ne mogu sudjelovati u športskim natjecanjima.

Kako je uvodno pojasnio državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Stipe Mamić, takve osobe neće moći ni organizirati i voditi športska natjecanja, obavljati stručne poslove u športu a ni sudjelovati u upravljanju športskim udrugama ili trgovačkim društvima dvije godine od izdržane, oproštene ili zastarjele kazne.

Po zakonskom prijedlogu, o kojemu su zastupnici večeras raspravljali u hitnom postupku, športaš koji osvoji medalju na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih, kao državno priznanje, ostvarivao bi pravo na trajnu novčanu naknadu. Nagrađene športašice to bi pravo mogle uživati nakon navršenih 60 godina života, športaši nakon 65 godina.

Iznos trajne mjesečne naknade za osvojenu zlatnu medalju bio bi 100 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj, za srebrnu medalju 80 posto, a za brončanu medalju 60 posto. Minimalni iznos trajne mjesečne naknade za osvojenu zlatnu medalju u sadašnjim uvjetima iznosio bi 5400 kuna, za srebrnu 4300 kuna, za brončanu 3200 kuna, rekao je Šime Đurđević (HDZ).

Klub HDZ-a, dodao je, podupire zakonski prijedlog, a iznose koje bi primali naši olimpijci ne smatra socijalnom, već statusnom kategorijom. I Stanko Grčić u ime Kluba HSS-a podržao je predložene zakonske izmjene, pozdravivši što se prilikom dodjeljivanja državnih nagrada vodilo računa i o športašima s invaliditetom.

U raspravi o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o športu sudjelovali su i zastupnici HSP-a i HDSSB-a. Izmjene Zakona o športu dobile su potporu HSP-ova Daniela Srba, dok je Boro Grubišić (HDSSB) rekao da "Klub HDSSB-a ima svoj stav u vezi s glasovanjem te da se stoga ne može izjasniti ni za ni protiv".