c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o tržištu plina

24.10.2011 07:18 SABOR, 21. listopada 2011.(Hina), Zastupnici u Hrvatskom saboru su zasjedanje nastavili raspravom o Uredbi koju je vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, vezano uz izmjene Zakona o tržištu plina, kojom se vladi omogućuje da na određeno vrijeme propiše najvišu razinu cijene plina za povlaštene kupce.

Vlada je Uredbu donijela početkom kolovoza ove godine, a odnosi se na poduzetnike koji se bave proizvodnjom, izuzev velikih potrošača plina. Svrha donošenja uredbe bila je zaštita gospodarskih interesa i osiguranje konkurentne cijene plina.

Početkom kolovoza, kada je uredba donesena, zbog višekratnog povećanja cijene plina, vlada je za povlaštene potrošače cijenu plina ograničila na 2,13 kuna po prostornom metru.

O uredbi su raspravljali samo HDZ-ovi zastupnici u sabornici. U ime Kluba HDZ-a uredbu je podržao Goran Marić i kazao da Hrvatska često dolazi u situaciju kada je nužno poduzimati ciljane i selektivne mjere za pomoć gospodarstvu.

U pojedinačnoj raspravi Emil Tomljanović (HDZ) je rekao kako je takvo vladino rješenje pozitivno utjecalo na tijek gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj. Replicirajući mu, Marić je kazao kako je ta "nužna" i "pravodobna" vladina intervencija tek posljedica, dok je pravi uzrok INA.

"Njihovom odlukom o nepravednom poskupljenju nanesena je velika šteta hrvatskom gospodarstvu, no vlada je to uspjela spasiti", ocijenio je Marić.

Vlada je, kako je kazao Franjo Lucić (HDZ), činila sve kako bi pomogla hrvatskom gospodarstvu, kojeg je također zahvatila svjetska kriza.

"Kada uredba prestane vrijediti i INA I MOL morat će posvetiti veću pozornost gospodarstvu u Hrvatskoj", ustvrdio je Lucić.