c S
Dnevne novosti

Josipović: RH posvećena ciljevima UN-a

25.10.2011 07:24 ZAGREB, 24. listopada 2011.(Hina), Predsjednik Ivo Josipović nazočio je u ponedjeljak Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu obilježavanju Dana Ujedinjenih naroda i kazao da je Hrvatska u potpunosti posvećena ciljevima UN-a - miru, suradnji, solidarnosti i međusobnom razumijevanju.

"Mir, suradnja, međusobno razumijevanje i solidarnost su ključne riječi UN-a i mi smo ih pokušali ugraditi u našu politiku....Hrvatska je u potpunosti posvećena tim ciljevima", rekao je predsjednik u pozdravnom govoru.

Podsjetio je da Hrvatska ove godine slavi 20. godišnjicu svoje neovisnosti i suradnje s UN-om, podsjetivši da su u studenom 1991., u jeku ratnih razaranja i kada je Hrvatska bila preplavljena izbjeglicama, u pomoć priskočili UNHCR i UNICEF.

Također je podsjetio da je mirovna misija UN-a (UNPROFOR) završila mirnom reintegracijom hrvatskog okupiranog teritorija i da je taj mandat završio rijetko viđenim uspjehom.

"Malo je takvih operacija", rekao je Josipović i ocijenio da je ona bila i temelj za suradnju sa susjedima s kojima smo bili u sukobu. Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska od "zemlje slučaja" i primateljice pomoći postala pružateljica pomoći.

"Ponosni smo na naše mirovne misije", kazao je predsjednik. Stalna koordinatorica UN-a u Hrvatskoj i predstavnica UNDP-a u RH Louise Vinton čestitala je Hrvatskoj 20. godišnjicu neovisnosti.

"Godina 2011. je za Hrvatsku godina svečanih obljetnica, 20 godina nezavisnosti i 20 godina od početka rata u kojem ste je branili", kazala je Vinton.

Zahvalila se predsjedniku Josipoviću za snažnu potporu radu UN-a u Hrvatskoj i prenijela mu poziv glavnog tajnika Ban Ki-moona da se pridruži mreži utjecajnih državnika u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Predsjednik Josipović je kazao da je spreman dati svoj doprinos iskorjenjivanju tog "društvenog zla". Hrvatska 2012. godine slavi 20. godišnjicu članstva u UN-u.