c S
Dnevne novosti

MUP: Suradnja policija Hrvatske i Španjolske

25.10.2011 07:12 ZAGREB, 24. listopada 2011.(Hina), Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je tijekom dvodnevnog službenog posjeta Kraljevini Španjolskoj potpisao Sporazum o policijskoj suradnji dviju zemalja, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH na svojim internetskim stranicama.

Ministar Karamarko u službeni posjet Španjolskoj otputovao je jučer u pratnji ravnatelja Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Filipa Dragovića te zamjenika glavnog ravnatelja policije Milijana Brkića, a primilo ih je izaslanstvo ministarstva unutarnjih poslova Kraljevine Španjolske na čelu sa ministrom Antoniom Camachom.

Potpisani sporazum predstavlja bitnu odrednicu daljnje policijske suradnje dviju država i to je prvi sporazum između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske koji regulira područje djelovanja policije, ističe MUP RH Njime je uređena suradnja na brojnim područjima djelovanja policije, kao što su suzbijanje svih vrsta kaznenih djela, suradnja u nadzoru državne granice, potraga za nestalim osobama i predmetima, razmjena podataka, materijala, znanja i iskustva, zaštita svjedok, a regulirano je i pitanje zaštite podataka, što je vrlo bitno u provođenju zajedničkih istraga.

Potpisivanje sporazuma znači i unaprjeđenje suradnje dviju zemalja jer se dosadašnja policijska suradnja Hrvatske i Španjolske temeljila isključivo na članstvu u Međunarodnoj organizaciji kriminalističke policije (INTERPOL). U dosadašnjoj suradnji posebno se ističe suradnja na suzbijanju krijumčarenja droge, čemu najviše svjedoči vrlo uspješna operativna akcije „DOGMA“ koja je završila u svibnju ove godine.

Tijekom dvije godine hrvatska policija je u suradnji sa španjolskom „Guardia civil“, češkom carinom, slovenskom, nizozemskom i policijom BiH razbila vrlo aktivnu kriminalnu grupu, koja je u sklopu „Balkanskog kartela“ pokušala prokrijumčariti najmanje 700 kilograma kokaina u Europu, podsjeća MUP RH. U budućoj suradnji policija dviju zemalja od velikog će značaja biti dugogodišnje iskustvo Kraljevine Španjolske u zaštiti tzv. „plave granice“.

Naime, ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska imat će dugačku granicu na moru te je, u cilju što lakše i učinkovitije zaštite morske granice, u postupku osnivanje Nacionalnog pomorskog centra za razmjenu podataka. Iskustva španjolske policije na ovom području bit će od izuzetnog značaja za hrvatsku pomorsku policiju, navodi MUP RH.