c S
Dnevne novosti

Sabor o zajmu IBRD-a za dodatno financiranje luke Ploče

26.10.2011 07:22 ZAGREB, 25. listopada 2011.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu potvrđivanja Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za dodatno financiranje "Projekta integracije trgovine i transporta" u luci Ploče.

U cilju razvoja infrastrukture u toj luci, Lučka uprava Ploče je vlastitim i sredstvima državnog proračuna, kao i zajmovima IBRD-a (58,8 milijuna kuna) i EBRD-a (11,2 milijuna kuna) financirala izgradnju terminala za rasute terete, a ugovorila je i završila poslove u iznosu od 3,5 milijuna eura za pripremne radove na skladišnim površinama i izradu glavnog projekta terminala rasutih tereta.

No, Lučkoj upravi potrebna su dodatna financijska sredstva u iznosu do 50 milijuna eura, koliki je i iznos predloženog zajma, za razdoblje od 2011. do 2013., pri čemu se iznosi iz državnog proračuna ne bi mijenjali (ostali bi na razini 21,1 milijuna eura), ne mijenja se ni razvojni cilj projekta, ali bi se povećali povezani ciljevi - očekivana poboljšanja u kvaliteti usluga i kapaciteta.

Predloženi zajam za dodano financiranje u tom bi smislu pomogao u financiranju dodatnih troškova s obzirom na povećanje kapaciteta i financiranje nedostatnog kapitala za terminal za rasute terete koji se treba izgraditi u okviru projekta i financiranje nedostatnog kapitala za kontejnerski terminal koji je u okviru projekta već izgrađen.

Za verziju terminala s povećanim kapacitetom i produktivnošću izdvojilo bi se 36 milijuna eura, 11 milijuna eura namijenjeno je za višu cijenu izgradnje terminala za kontejnere u odnosu na projektantske procjene, a 3 milijuna eura za kamate tijekom izgradnje terminala.

Vlada, koja je u veljači i donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o jamstvu, krajem travnja prihvatila je izvješće o vođenim pregovorima s IBRD-om te dala ovlast za potpisivanje ugovora koji je potpisan 14. rujna ove godine.

Prema dogovorenim uvjetima, glavnica zajma isplaćivat će se obročno, s rokom otplate 23 godine, uključujući poček od 12 godina. Posljednji datum raspoloživosti zajma je 30. lipnja 2014. godine.