c S
Dnevne novosti

Parlamentarci NATO-a zabrinuti stanjem u BiH

26.10.2011 07:08 SARAJEVO, 25. listopada 2011.Hina, Članovi izaslanstva parlamentarne skupštine NATO-a, koje predvodi lord Michael Jopling, prenijeli su u utorak predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine zabrinutost stanjem u toj zemlji suočenoj s blokadom uspostave vlasti i zastojem u provedbi reformi.

"Zabrinuti smo činjenicom da BiH već više od godinu dana nije dobila novu vlast", kazao je lord Jopling novinarima u Sarajevu, gdje su se članovi izaslanstva parlamentarne skupštine NATO-a odvojeno sastali s članovima predsjedništva BiH, zastupnicima u parlamentu BiH te nekim članovima vijeća ministara koje djeluje u tehničkom mandatu još od izbora u listopadu 2010. godine.

Jopling je potvrdio kako među članicama NATO-a vlada zanimanje za stanje u BiH i podsjetio kako se već dugo čeka da ta država ispuni uvjete za početak provedbe odavno odobrenog akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Temeljni preduvjet za to bilo je rješavanje statusa državne imovine, odnosno dodjela potrebnih objekata i zemljišta ministarstvu obrane BiH.

Taj problem međutim nije riješen ni nakon dvije godine, jer vlasti Republike Srpske odbijaju mogućnost da bilo koje nekretnine što su pripadale bivšoj SR BiH budu prepisane na državu BiH. Vlasti u Banjoj Luci inzistiraju da ta imovina bude uknjižena na entitete, čemu se NATO protivi pa je stoga približavanje BiH tom savezu blokirano.

Lord Jopling je izjavio kako su članovi izaslanstva kojemu je na čelu razočarani, jer u kontaktima s bosanskohercegovačkim političarima nisu vidjeli nikakve naznake jedinstvenih stajališta glede uspostave nove vlasti, usvajanja proračuna i rješavanja statusa državne imovine."Sve su to elementi koji BiH stoje na putu prema euroatlantskim strukturama", kazao je Jopling, pozvavši političare u BiH na donošenje razumnih odluka.