c S
Dnevne novosti

Sabor prekinuo zasjedanje; glasovanje u podne

28.10.2011 07:20 ZAGREB, 27. listopada 2011.Hina, Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks prekinuo je zasjedanje Sabora te za podne najavio glasovanje o raspravljenim točkama, od kojih će zadnja biti Odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora.

Prije toga u Saboru je bez rasprave "prošlo" više točaka, a zastupnici, oni iz HDZ-a, raspravljali su o prijedlogu Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske da Sabor donese Zaključak o položaju hrvatske nacionalne manjine u susjednim i drugim europskim državama s posebnim osvrtom na hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori.

Nakon te rasprave Šeks je prekinuo zasjedanje i za podne najavio glasovanje o raspravljenim točkama, zadnja od kojih će biti odluka o raspuštanju šestog saziva hrvatskog parlamenta.

Za riječ se u tom trenutku javio Boro Grubišić, zatraživši u ime HDSSB-a stanku jer se, kako je rekao, među danas raspravljenim točkama našao i prijedlog Zakona o vodama, koji, naglasio je, uopće nije uvršten u dnevni red sjednice. Šeks je tek poručio kako je prekinuo zasjedanje.

Po izlasku iz sabornice Grubišić je novinarima izjavio kako prijedlog Zakona o vodama, iako ga je Vlada uputila u saborsku proceduru, uopće nije uvršten u dnevni red aktualne sjednice, te da se o njemu stoga nije mogla ni otvoriti rasprava.

Požalio se na, kako je rekao, Šeksovo podcjenjivanje kada mu u sabornici uopće nije želio odgovoriti na prigovor o Zakonu o vodama, a što je samo "primjer odnosa HDZ-ove većine prema svima ostalima u Saboru".

"HDZ-ovo nasilje nad Saborom i demokracijom zaista ne treba komentirati", rekao je, ističući da je HDSSB, za razliku od ostalih oporbenih stranaka, "kao posljednji Mohikanac" zadnjih dana i tjedana ostao u sabornici kako bi sudjelovao u raspravama o bitnim točkama za državu.

Izrazio je, ipak, nadu da će se oko Zakona o vodama sastati saborsko Predsjedništvo i odlučiti što s tim prijedlogom.