c S
Dnevne novosti

Konferencija o politikama sigurnosti u EU i RH

28.10.2011 07:16 ZAGREB, 27. listopada 2011.Hina, Borba protiv organiziranog kriminaliteta, terorizma i korupcije, ali i zaštita pojedinca, gospodarstva i političke demokracije temeljni su elementi sveobuhvatnog modela sigurnosti za koji su se opredijelile Europska unija i Hrvatska kao njezina buduća članica, istaknuto je u uvodnom dijelu pete konferencije hrvatskih menadžera sigurnosti.

Dvodnevna konferencija o sigurnosnim politikama u Hrvatskoj i Europskoj uniji, koju je pod visokim pokroviteljstvom vlade organizirala Udruga hrvatskih menadžera sigurnosti (UHMS), okupila je predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, dužnosnike hrvatskih sigurnosnih institucija te goste iz NATO saveza i susjednih zemalja, Europska unija opredijelila se za koncept sveobuhvatne sigurnosti, koji integrira ekonomske, socijalne i sigurnosne instrumente, ustvrdio je redovni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i premijerkin savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlatko Cvrtila, istaknuvši da Hrvatska kao buduća članica Unije uključuje europske sigurnosne paradigme u svoje nacionalne pristupe.

Riječ je, dodao je, o jačanju kapaciteta zajednice u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te jačanju demokracije, zaštiti pojedinca i manjinskih prava, što Hrvatska ugrađuje i u svoje nacionalne strateške dokumente. "Sigurnost ne smije biti 10. prioritet u okviru vladinih politika, već mora biti integrirana u sve oblike djelovanja države", poručio je.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, govoreći o ključnim izazovima hrvatske policije u izgradnji sigurnog i mirnog okružja, istaknuo je da prvo mjesto zauzimaju borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma. Kroz Hrvatsku prolaze krakovi tzv. balkanske rute - tranzitni pravci međunarodnog organiziranog kriminala na čijem suzbijanju Hrvatska intenzivno radi u suradnji sa zemljama u okružju, rekao je.

U tome je, istaknuo je, hrvatska policija kao partner prepoznata i u najeminentnijim svjetskim organizacijama za borbu protiv organiziranog kriminala, a Hrvatsku kao sigurnu zemlju prepoznaju i njezini građani i brojni turisti. Predstavnik organizatora konferencije Alen Ostojić predstavio je UHMS kao dobrovoljnu društvenu i strukovnu organizaciju, čije programsko djelovanje određuje nestranački, nevladin karakter i interesna solidarnost. Istaknuo je i doprinos udruge u ispunjavanju sigurnosnih standarda koji su bili preduvjet za završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

"Jačanjem suradnje javnog i privatnog sektora sigurnosti u preventivnom i proaktivnom sprječavanju korupcije i organiziranog kriminala Udruga hrvatskih menadžera sigurnosti značajno je pridonijela stvaranju ozračja sigurnosti uoči potpisivanja pristupnog ugovora", rekao je Ostojić. U svrhu osiguranja sigurnosti zajednice istaknuo je i suradnju Udruge sa znanstvenim institucijama, gospodarstvom, privatnim i korporativnim sektorom.

Tijekom dvodnevne konferencije predviđena su izlaganja i rasprave o sigurnosti kao ključu poslovnog uspjeha, privatnom sektoru i sektoru korporativne sigurnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije te novim tehnologijama u ostvarivanju sigurnosti.