c S
Dnevne novosti

Hrvatska policija educira policiju Crne Gore za mirovne misije

02.11.2011 07:10 ZAGREB, 1. studenog 2011.(Hina), U organizaciji Odjela za mirovne misije - Uprave za europske integracije i međunarodne odnose hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, u Crnoj Gori se provodi međunarodni tečaj za UN policijske časnike (UNPOC), na kojemu tim hvatskih policajaca podučavati šesnaestero polaznika teorijskim i praktičnim znanjima potrebnim za sudjelovanje u mirovnim misijama.

UNPOC tečaj, koji se održava uz potporu UN tima iz Hrvatske i Crne Gore, provodi se na Policijskoj akademiji u Danilovgradu od 31. listopada do 10. studenog. Tim policijskih službenika MUP-a RH će sljedećih dana, u skladu s visokim edukativnim standardima organizacije Ujedinjenih naroda, educirati šesnaestero policijskih službenika Uprave policije Crne Gore.

Tečaj se provodi u skladu s bilateralnom operativnom suradnjom i suradnjom na području obrazovanja između hrvatskog i crnogorskog ministarstva unutarnjih poslova. Ministarstvo unutarnjih poslova RH trenutno sudjeluje u tri UN-ove mirovne misije - na Haitiju, Cipru te u istočnom Timoru.

Od 2005. godine MUP RH sudjelovao je u mirovnim misijama diljem svijeta sa 124 policijska službenika. Od toga su 84 policijska službenika sudjelovala u misijama UN-a, njih 17 u mirovnim misijama Europske unije te 26 policijskih službenika u drugim misijama (NATO, ISAF i JIPTC.