c S
Dnevne novosti

ICTY zakazao završne riječi Šešelju za ožujak

02.11.2011 07:11 ZAGREB, 1. studenoga 2011.Hina, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zakazao je iznošenje završnih riječi na suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata za 5. ožujka sljedeće godine.

Sud je objema stranama dodijelio deset sati za iznošenje završnih riječi, a moraju najkasnije mjesec dana prije toga podnijeti svoje završne podneske. ICTY je odlučio zakazati završne riječi nakon što Šešelj u previđenom roku, koji je istekao u kolovozu, nije podnio popis dokaznih predmeta i svjedoka. On je, naime, još prije godinu dana najavio kako neće izvoditi svoju obranu ukoliko se u njegovu korist ne riješi spor oko financiranja njegove obrane i status njegovih pravnih savjetnika. Šešelj tvrdi da mu sud na ime troškova obrane duguje 1,4 milijuna eura.

Njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u studenome 2007. godine dokaznim postupkom tužiteljstva. Nakon što je taj dio postupka dovršen Šešelj je zatražio odbacivanje optužnice kao neutemeljene, a u svibnju raspravno vijeće odbilo je zahtjev jer je ocijenilo da dokazi podupiru tvrdnje tužitelja da je Šešelj huškačkim govorima poticao svoje dobrovoljačke snage na zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. Šešelj je u pritvoru ICTY-ja od veljače 2003.

Optužen je da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije progonom pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana. Šešelj je inače na jednom od ranijih ročišta tražio da mu se za završne riječi dodijeli deset dana, te je poručio sucima da ga njihova presuda "ne interesira" jer "odlazi u povijest direktno iz ove sudnice".