c S
Dnevne novosti

Državni vrh položio vijence na Mirogoju

02.11.2011 07:19 ZAGREB, 1. studenog 2011.(Hina), Povodom blagdana Svih svetih vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju položila su najviša državna izaslanstva, te izaslanstva HDZ-a i Grada Zagreba.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli na Mirogoju, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

Predsjednik Ivo Josipović s izaslanstvom vijence je položio i na grob Narodnih heroja te na grob Ivice Račana, hrvatskog premijera u razdoblju od 2000. do 2003. Premijerka Jadranka Kosor u izjavi novinarima nakon polaganja vijenaca istaknula je kako se i danas, na blagdan Svih svetih, "obilaskom groblja i polaganjem vijenaca sjećamo hrvatskih branitelja, onih koji su najzaslužniji za slobodnu i neovisnu Hrvatsku".

Prisjećamo se, dodala je, i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, ali i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je uz branitelje, istaknula je, najzaslužniji za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je vijence i zapalilo svijeće kod Zida boli, na grobu Ivice Račana, Grobnici narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu dr. Franje Tuđmana, kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata i kod kenotafa na Krematoriju.

Kod Zida boli, Središnjeg križa na Mirogoju i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vijence je položilo i izaslanstvo HDZ-a predvođeno članovima stranačkog predsjedništva Jasenom Mesićem i Martinom Banić.