c S
Dnevne novosti

Europa cijeni ulogu RH u regiji

03.11.2011 07:11 ZAGREB, 2. studenog 2011.(Hina), Europa cijeni ulogu Hrvatske u regiji i ima projekt za cijelu regiju, a Hrvatska će podupirući susjede dati važan doprinos europskoj politici, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom.

"Bilo mi je drago čuti da Europa cijeni ulogu Hrvatske u regiji i da ima projekt za cijelu regiju, a Hrvatska je značajni partner. Hrvatska će podupirući susjede dati važan doprinos europskoj politici", rekao je Josipović u izjavi za novinare nakon sastanka s Buzekom. Josipović je izjavio da je završetkom pregovora i potpisivanjem pristupnog ugovora Hrvatska na prekretnici.

"Hrvatska postaje zemlja koja će u ovom dijelu Europe biti dio EU-a, koja će biti na neki način model postupanja za naše susjede i siguran sam da zajedničkim naporima jugoistok Europe možemo pretvoriti u regiju mira stabilnosti i suradnje." "Za mene osobno, kao i za Europski parlament vrlo je važna ova regija, ovaj dio Europe, i hrvatsko članstvo u EU bit će važno ne samo za Hrvatsku, ne samo za regiju, nego i za Europsku uniju", istaknuo je Buzek u izjavi za novinare.

"Želimo da Hrvatska bude uzor za zemlje u regiji." Josipović i Buzek također su istaknuli važnost kontinuiteta reformi. "Reforme su potrebne posvuda, uključujući EU i uključujući reforme u državama članicama. Siguran sam da će i Hrvatskoj biti još potrebne daljnje reforme na području javne uprave, sudstva i pristupa informacijama. Upravo te reforme su osnova koja omogućava razvoj demokracije, ali isto tako i gospodarski razvoj neke zemlje. Zemlja bez transparentnog pravosuđa, bez pouzdanog neovisnog pravosuđa ne može očekivati velike investicije", rekao je Buzek.

Josipović je zahvalio Buzeku na osobnom angažmanu, ali i angažmanu cijelog Europskog parlamenta koji je dao punu potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u članstvo EU-a, a Buzek je čestitao hrvatskom predsjedniku na dosadašnjim postignućima RH. Predsjednik Europskog parlamenta u četvrtak će boraviti u posjetu Srbiji, gdje će se sastati s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić Dejanović i obratiti se zastupnicima na posebnoj sjednici Skupštine Srbije. U petak se očekuje njegov posjet BiH.