c S
Dnevne novosti

HHO za nastavak istraživanja zločina nakon Drugoga svjetskog rata

03.11.2011 07:06 ZAGREB, 2. studenog 2011.(Hina), Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) jednoglasno je u srijedu podupro nastavak istraživanja ratnih zločina i masovnih likvidacija nakon Drugoga svjetskog rata.

HHO ističe da svojom izjavom ne prejudicira ničiju krivnju, nego samo od mjerodavnih institucija traži provjeru informacija koje se stavljaju na uvid javnosti. U opsežnom priopćenju HHO navodi kako, među ostalim, na uvid stavlja preslik dokumenta Udbe iz kojeg je vidljivo da su se likvidacije bez suđenja provodile tijekom 1945. (146 žrtava), 1946. (44 žrtve), 1947. (20 žrtava), to jest da je ukupno ubijeno 210 žrtava koje su proglašene ustašama, četnicima, domobranima, jatacima i onih koje su smatrali špijunima.

"Iz dopisa je vidljivo da je u pojedinim likvidacijama sudjelovao osobno Josip Boljkovac, a jednako tako i davao naloge za pojedine fizičke likvidacije", tvrde u HHO-u te dodaju da je u spomenutom dokumentu i jedan nezamisliv detalj - najava Udbe za kotar Ogulin za mjesečno natjecanje "zajedno s narodnom milicijom u pogledu likvidiranja bande na terenu" od 18. lipnja do 18. srpnja 1947. Uz to, HHO dostavlja i izjavu novinarke Dunje Ujević u povodu intervjua što ga je Josip Manolić 90-ih godina dao "Večernjem listu", kada je izjavio da su partizani "prilikom ulaska u Bjelovar likvidirali 200 kvislinga".

HHO napominje da po međunarodnom pravu ratni zločini nikada ne zastarijevaju, a Europska unija, kroz rezoluciju Europskog parlamenta, obvezuje sve zemlje članice i one koje žele ući u nju na progon i kažnjavanje osoba koje su u doba komunističke diktature počinile ratne zločine i kršile ljudska prava. Ističu da je tijekom posljednjih dana HHO prikupio informacije o devet masovnih grobnica od Zaprešića do slovenske granice, a to su: Prudnice, Ključ Brdovečki, Brdovec 1, Brdovec 2, Brdovec Markova šuma, Lužnice, Zdenčina i Šenkovec.

"Prema prikupljenim podatcima, na tim su lokacijama fizički likvidirani i u rovove pobacani brojni vojnici njemačkog Wermachta, regularnih jedinica NDH (domobrani) i velik broj civila", navodi HHO te dodaje da su dosad pronašli šest jama, a na tri se još radi. "Upravo stoga zaprepašćuje činjenica da se u javnosti javljaju glasovi kako ne bi trebalo istraživati ratne zločine i saslušavati svakog preživjelog partizana", ističe HHO. Smatra da se istragama dekriminalizira partizanska borba, kao što se suđenjima za ratne zločine odgovornih osoba tijekom Domovinskog rata dekriminalizirao Domovinski rat.

"Iz ponašanja MUP-a, državnog odvjetništva i sudova, kao i političke elite, a temeljem dokumenata koje stavljamo na uvid javnosti, smatramo da je u Hrvatskoj na djelu ista ona politička klima koja je Hrvatsku držala taocem Tuđmanovog režima ne dopuštajući pravovremeno djelovanje pravne države u prevenciji, otkrivanju i kažnjavanju ratnih zločina tijekom Domovinskog rata i poslije njega", stoji među ostalim u priopćenju HHO-a.