c S
Dnevne novosti

Pahor: Slovenija želi ostati u njemačko-francuskoj valutnoj skupini

04.11.2011 07:20 LJUBLJANA, 3. studenog 2011.Hina, Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je euro slovenski nacionalni interes i da će zato morati ispuniti uvjete za ostanak u "valutnoj skupnini" u kojoj su Njemačka i Francuska, ako dođe do raspada eurozone zbog posljedica dužničke krize u Grčkoj.

U posebnoj emisiji na Slovenskoj televiziji o krizi povezanoj s neočekivanim najavama grčkog premijera Papandreua o mogućem održavanju referenduma vezanog na paket pomoći EU-a i međunarodnih financijskih institucija Grčkoj i mjere koje bi ta zemlja morala provesti, Pahor je rekao da bi se eurozona mogla raspasti na dvije valutne skupine pri čemu slovenski cilj mora biti ostanak u njemačko-francuskoj valutnoj skupini zemalja sa "super-eurom".

Pahor je rekao da ima informacije po kojima će Njemačka inzistirati na mjerama koje zemlje koje žele ostati u skupini "super-eura" moraju ispunjavati i da odluka o tome čeka i Sloveniju. Grčka izaziva ne samo političku nego i institucionalnu krizu u EU jer bi prema Lisabonskom ugovoru EU-a zemlje koje istupe iz eurozone automatski bile isključene i iz Europske unije, upozorio je Pahor.

Pahor je rekao da je slovenski nacionalni interes ostati u njemačko-francuskoj valutnoj skupini i da će biti potrebno donijeti odluke o mjerama kako bi se Slovenija našla u toj skupini. Najavio je da će slovenski ministar financija Franci Križanič po instrukcijama slovenske vlade uvjetovati isplatu šeste tranše pomoći Grčkoj na slijedećem sastanku Ecofina (u okviru kojega odlučuju ministri financija država EU-a), time da li Grčka ima ili nema "izvršno sposobnu vladu".

Grci su najavom referenduma šokirali svijet, ali je i svijet njih šokirao svojim odlukama, rekao je Pahor.Pahor je dodao da po njegovim informacijama najava referenduma od strane grčkog premijera Papandreua nije bio "trik" nego da je to Papandreu učinio "u osobnoj i političkoj neprilici" u kojoj se našao nakon što za mjere koje je njegova vlada predlagala nije dobio potrebnu potporu u samoj Grčkoj.