c S
Dnevne novosti

Josipović: EU ne bi smjela Turskoj stavljati nove prepreke

07.11.2011 07:22 ZAGREB, 4. studenog 2011.(Hina), Europska unija ne bi smjela Turskoj stavljati nove prepreke na putu prema članstvu, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu što ga je dao turskim medijima.

Na online stranici lista Today's Zaman, jednoga od dva turska dnevnika na engleskome, Josipović u intervjuu objavljenom u petak kaže kako je svjestan nelagode što je Turska osjeća zbog hrvatskoga bržeg približavanja, ali da je i Hrvatska bila izložena nekim nepravednim postupcima.

"Mi u Hrvatskoj znamo da neke zemlje koje su ranije ušle u EU nisu morale odgovoriti na neka od pitanja na koja smo mi morali odgovoriti", rekao je, ali i upozorio na velike razlike između Hrvatske i Turske. "Turska je velika zemlja. Velika je i po broju stanovnika i u ostalim aspektima, pa je EU oprezan".

Josipović se slaže sa sve raširenijim mišljenjem da EU danas ima snažnije razloge da primi Tursku nego 2005. "Osampostotni rast pokazuje snagu turskoga gospodarstva", rekao je on. Hrvatska podupire članstvo Turske u EU-u ispuni li kriterije. " Ali ne bi u tome procesu trebalo biti novih uvjeta", rekao je Josipović.

Josipović je u razgovoru o turskoj ulozi na Balkanu spomenuo svoj govor u parlamentu u Sarajevu, u kojem je priznao prošle pogreške hrvatske politike u vezi s Bosnom i Hercegovinom. "Hrvati u Bosni i Hercegovini morali bi početi Sarajevo gledati kao svoj glavni grad", rekao je.

Turska je važna za Hrvatsku, rekao je, i naglasio tursku potporu u Domovinskome ratu, te potrebu jačanja gospodarskih veza. "Gospodarski odnosi nisu na željenoj razini. Hrvatska tu mora više učiniti. Hrvatska još nije uvidjela pun turski potencijal", rekao je i dodao kako će vlada koja će biti sastavljena nakon izbora 4. prosinca imati bolju priliku da se s time upozna.

"Pozitivne reakcije dolaze od turskih poslovnih ljudi koji žele ulagati. Nadam se da će ti poslovi dobiti priliku kad se sastavi nova vlada", rekao je Josipović. S turskim je novinarima govorio i o ksenofobiji i islamofobiji u Europi. "Opasne su sve vrste mržnje i neprijateljstava, bez obzira na to prema kojoj religiji ili skupini bile usmjerene", rekao je Josipović.

Budući da će hrvatska i turska nogometna reprezentacija uskoro igrati u dodatnim kvalifikacijama za europsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini, Josipović se prisjetio kako je kao mladić igrao nogomet, ali da je morao birati između nogometa i glazbe pa je izabrao glazbu "koju je više volio i nikad nije požalio".

"Kao što bi i turski predsjednik (Abdullah Guel) želio da njegova zemlja pobijedi, tako bih i ja, naravno, želio da pobijedi Hrvatska. Ali na kraju će pobijediti bolji. Vjerujem da će to biti dobra utakmica. Mi ovaj put želimo pobijediti", rekao je.