c S
Dnevne novosti

Eurozona na skupu G20 bez novog novca

07.11.2011 07:08 CANNES, 4. studenog 2011.(Hina/Reuters), Eurozona je na summitu skupine G20 u petak dobila verbalnu podršku ali ne i nov novac za njene napore u prevladavanju dužničkih kriza dok je Italija zapravo stavljena pod nadzor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Čelnici najvećih svjetskih gospodarstava su na skupu na francuskoj rivijeri Europi rekli da sama riješi svoje probleme i do iduće godine odgodili bilo kakvo davanje dodatnih resursa MMF-u za borbu protiv krize. "Gotovo da nema zemlje ovdje koja je rekla da je spremna podržati Europski fond za financijsku stabilizaciju (EFSF)", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za tisak.

Potencijalni ulagači poput Kine i Brazila htjeli su više pojedinosti prije no što se čvršće obvežu davati novac za fond pomoći. Predsjednik SAD-a Barack Obama se našalio da je u protekla dva dana mnogo naučio o složenosti procesa donošenja odluka u EU-u ali je napomenuo i kako je uvjeren da Europa ima sposobnosti i odgovarajući plan da odgovori na izazov. Sada je ključ u brzoj provedbi plana.

"Oni će u nama imati snažnog partnera no europski čelnici u konačnici razumiju koliko je važno dobiti snažan signal iz Europe da stoje iza eura", rekao je na konferenciji za tisak.Australska premijerka Julia Gillard je pak sažela raspoloženje mnogih sudionika summita rekavši da "Europa mora svoju kuću dovesti u red".

Dvodnevni skup počeo je šokom zbog grčke odluke, sada povučene, da održi referendum o primanju međunarodne pomoći, što je moglo tu zemlju izbaciti iz eurozone, a završen pritiskom na Italiju da povrati svoju vjerodostojnost na financijskim tržištima. Talijanski premijer Silvio Berlusconi je rekao da će Italija prihvatiti kvartalni nadzor MMF-a dugo odgađanih reformi mirovinskog sustava, privatizacije i tržišta rada koje je obećao sada provesti.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je predsjedao skupom, rekao je da je Berlusconi dragovoljno prihvatio dodatan nadzor jer je "svjestan dvojbi tržišta glede provedbe plana". Talijanski čelnik je rekao da je MMF ponudio posuditi novac Italiji ali da je on to odbio. On je ustupak MMF-ovog nadzora dao nakon što je europski ultimatum primorao Grčku da odustane od svog referenduma.

"Vidim to kao dokaz koliko je talijanski reformski proces važan za zemlju i eurozonu u cjelini", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manule Barroso. Komisija će također nadzirati Italiju a prvu će procjenu dati idućeg tjedna no nova uloga MMF-a krizu eurozone stavlja na novu razinu i sugerira da tržišta više ne vjeruju EU-u da može nadzirati svoja vlastita gospodarstva.

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Europske središnje banke, MMF-a i institucija Europske unije s Obamom su raspravljali o povećanju MMF-ovih resursa kako bi se spriječilo da kriza u Europi vrati svjetsko gospodarstvo natrag u recesiju. Za MMF nisu dogovoreni točni iznosi no sredstva za jačanje resursa te organizacije mogla bi iznositi od 300 do 350 milijardi dolara, većinom iz rastućih gospodarstava poput Kine, rekli su dužnosnici.

Sarkozy je rekao da je ministrima financija zemalja G20 rečeno da iznesu nekoliko opcija za jačanje resursa MMF-a na slijedećem skupu u veljači. "Osigurat ćemo da MMF i dalje ima resurse da igra svoju sistemsku ulogu na dobrobit njegovog članstva", kaže se u završnom priopćenju skupa G20.

Prijedlog da se poveća porez na financijske transakcije kako bi se dobila sredstva za siromašne zemlje nije dobio podršku G20 no Sarkozy je rekao da će ustrajati na toj zamisli. Prijedlog koji je formalno skupini G20 iznio milijarder Bill Gates od početka je nailazio na protivljenje SAD-a, Britanije i Kanade koje se pribojavaju da će opteretiti njihove banke.