c S
Dnevne novosti

Vijeću sigurnosti UN nesložno u pogledu primanja Palestine

09.11.2011 07:16 NEW YORK, 8. studenog 2011.(Hina/AFP), Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije se uspjelo dogovoriti u vezi palestinskog zahtjeva za primanje u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, stoji u nacrtu izvješća Odbora za primanje, prenosi AFP.

"U sažetku rasprave 110. sastanka Odbora za primanje novih članica, predsjedavajući (Vijeća sigurnosti) je izjavio da Odbor nije mogao donijeti jednoglasnu preporuku Vijeću sigurnosti" o primanju Palestine, naglašava se u tekstu.

Tijekom sastanaka Odbora za primanje novih članica, tijela Vijeća sigurnosti, "izražena su različita mišljenja", dodaje se u nacrtu izvješća, čija će konačna verzija biti predstavljena u petak na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenog kandidaturi Palestine.

Nacrt izvješća ne precizira koje su zemlje podržale palestinsku kandidaturu, ni one koje su joj se suprotstavile. Tekst također ne spominje u kojem je smjeru ostvarena većina.

Palestincima se može dogoditi da ne dobiju potrebnih devet glasova od 15 kako bi Vijeće sigurnosti moglo izraziti pozitivnu preporuku, naglašavaju zapadni diplomati.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je 23. rujna predao palestinski zahtjev za primanje u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, čemu se Izrael žestoko protivi, kao i SAD, te ističu da je prije svega nužan nastavak izravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca.