c S
Dnevne novosti

Sarkozy o budućoj EU "dviju brzina"

09.11.2011 07:24 STRASBOURG, 8. studenog 2011.(Hina/Reuters), Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy iznio je u utorak svoju viziju budućnosti EU-a, po kojoj će zemlje članice eurozone ubrzati i produbiti svoju integraciju, dok će šira skupina zemalja izvan eurozone ostati slabije povezana.

Govoreći studentima u Strasbourgu, jednom od sjedišta Europskog parlamenta, Sarkozy je rekao da je model Europe "u dvije brzine" jedini način da se ostvari europska perspektiva zemalja koje se žele priključiti Uniji.

"Sada nas je 27. Jasno da ćemo u određenom trenutku morati uključiti i Balkan. Tada će nas biti 32,33,34. Nitko ne misli da je federalizam, potpuna integracija, moguća s 33,34 ili 35 zemalja", rekao je francuski predsjednik.

"Postojat će Europa 'dviju brzina': jedna koja se kreće prema jačoj integraciji u eurozoni i druga koja ide u pravcu konfederacije u EU-u", pojasnio je.

Odgovarajući na pitanja iz publike, Sarkozy je ponovio kako je primanje Grčke u eurozonu bila greška i dodao da Italija, koja se nalazi u središtu nove dužničke krize, neće moći izbjeći teške mjere štednje.