c S
Dnevne novosti

Brammertz u Beogradu sa srbijanskim dužnosnicima

09.11.2011 07:08 BEOGRAD, 8. studenog 2011.(Hina), Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u utorak je, u odvojenim sastancima, u Beogradu razgovarao s predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem i srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, a teme razgovora bili su detalji suradnje između Srbije i Haaga.

Na sastanku Brammertza i Ljajića zaključeno je da istraga u slučaju mreže pomagača bivših haaških begunaca spada u tehničke aspekte suradnje Srbije sa sudom i da ne predstavlja novi uvjet Srbiji, kao i da se razrešenje tog pitanja očekuje od nadležnih srbijanskih tijela, priopćilo je Nacionalno vijeće za suradnju s Haagom.

Brammertz i Ljajić složili su se da u suradnji između Srbije i haaškog tužiteljstva nema ni jednog otvorenog pitanja.Sastanku s Ljajićem prethodio je Brammertzov susret s Vladimirom Vukčevićem, sa kojim je razgovarao odmah po dolasku u svoj dvodnevni radni posjet Beogradu.

U kratkoj izjavi koju prenose beogradski mediji, Vukčevićev zamjenik i glasnogovornik srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić naveo je kako je tijekom sastanka bilo riječi o operativnim stvarima i pomagačima u skrivanju haaških begunaca.

Dodao je kako je također razgovarano o nekim problemima koji su u međuvremenu postojali u procesuiranju nekih drugih predmeta u zaštiti svjedoka, te da su Brammertza zanimali i neki posebni slučajevi, navevši kako ne može o tome reći više detalja, ali da postoji zajednički akcijski plan.

Brammertz bi se u srijedu trebao susresti sa srbijanskim predjsdnikom Borisom Tadićem, pri čemu se još uvijek nema službenih najava, niti se zna vrijeme susreta, kao ni to hoće li se njih dvojica pojaviti pred novinarima, što je u prethodnim posjetama Brammertza bilo uobičajeno.

Glavni haaški tužitelj u Beogradu boravi uoči podnošenja redovitog šestomjesečnog izvješća Vijeću sigurnosti UN o suradnji Srbije s Haaškim sudom, koje bi trebalo uslijediti sredinom studenoga.