c S
Dnevne novosti

Grčki čelnici rade na dogovoru o novom premijeru

09.11.2011 07:10 ATENA, 8. studenog 2011.(Hina/Reuters), Čelnici grčkih stranaka u utorak nastavljaju raditi na dogovoru o novom premijeru dok ostatak nacije i EU glasno traži da se odmah postigne sporazum o koaliciji nacionalnog jedinstva kako bi se spasile grčke financije i okončao kaos koji ugrožava euro.

Nakon prvih znakova da bi se koalicija nacionalnog jedinstva mogla ubrzo uspostaviti rad socijalističke i konzervativne stranke na stvaranju vlade koja će upravljati samo do veljače izgubio je na zamahu.

Odlazeći premijer George Papendreu svojoj je vladi rekao da se nada dobiti ime novog premijera do utorka navečer, rekao je izvor iz vlade, i produljio agoniju grčkog naroda koji žudi za političkom stabilnošću.

"Dogovor još nije zaključen no premijer izgleda uvjeren da će se to ubrzo dogoditi", rekao je viši vladin dužnosnik agenciji Reuters, zatraživši da ostane neimenovan. Zamjenik ministra turizma George Nikiatidis zanijekao je da se pregovori usporavaju.

"Imam suprotan dojam, da sve ide vrlo dobro, stvari će biti realizirane prilično brzo i nastavit ćemo raditi idućih dana sa snažnim zamahom". "Moj je osjećaj da ćemo do noći imati ime koalicijskog čelnika.

Naše smo ostavke dali na raspolaganje premijeru", rekao je. Drugi ministar je rekao da se na sastanku Papandreu oprostio sa članovima svoje vlade. Političari iz Europske unije u Bruxellesu su izrazili svoju uznemirenost time kako Grčka i Italija ugrožavaju međunarodno povjerenje.

Frustracija je razvidna u Bruxellesu gdje dužnosnici izjavljuju da nova grčka vlada mora pokazati da je ozbiljna glede izvršenja obećanja koje je Atena dala zajmodavcima iz EU-a i MMF-a u zamjenu za pomoć dogovorenu prošli mjesec.

"Ključno je da sada cijela politička klasa vraća izgubljeno povjerenje u grčku predanost programu EU i MMF-a", rekao je povjerenik EU-a za gospodarstvo i financije Olli Rehn. Rehn je, također, napomenuo da koalicija mora "na papiru, pismeno izraziti jasnu predanost programu EU-a i MMF-a".

"Europi ponestaje vjerodostojnosti a rješenje za krizu izazvanu visokim dugom mora biti niži dug. Odgovornost za to pada na zemlje s visokim dugom a to su očito Grčka i Italija", rekao je švedski ministar financija Andres Borg.