c S
Dnevne novosti

Bildt najavio potporu Srbiji u približavanju EU

10.11.2011 07:10 BEOGRAD/PRIŠTINA, 9. studenog 2011.(Hina), Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u srijedu je u Beogradu u razgovorima sa članovima srbijanske vlade izrazio potporu svoje zemlje srbijanskom približavanju europskim integracijama i najavio potporu Švedske pri odlučivanju o kandidaturi Srbije za članstvo u Europskoj uniji, što bi trebalo biti u prosincu.

Bildt je u razgovoru s podpredsjednikom srbijanske vlade Božidarom Đelićem najavio potporu Švedske srbijanskoj kandidaturi 9. prosinca, kao i otpočinjanju pregovora 2012. godine o pristupanju Uniji, uz ispunjavanje uvjeta navedenih u preporuci Europske komisije, priopćeno je iz Đelićevog ureda.

Bildt je razgovarao i sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, pri čemu je istaknuo kako se Švedska zalaže za proširenje EU integracijom država zapadnog Balkana, ocijenivši to najsigurnijim načinom održavanja stabilnosti u tome području.

Švedski šef diplomacije sastao se i s voditeljem srbijanskog tima za dijalog s Kosovom pod pokroviteljstvom EU, Borislavom Stefanovićem te s njim razgovarao o stanju na sjeveru Kosova, mogućnostima za rješenje problema na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova prema Srbiji, kao i o nastavku dijaloga prekinutog krajem rujna.

U posjet Beogradu Bildt je stigao s Kosova, gdje je u utorak u Prištini ocijenio kako kosovske vlasti trebaju steći potporu građana u tome dijelu zemlje.

Tijekom boravka u Prištini Bildt se, kako su izvijestili prištinski mediji, sastao s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem i ministrom vanjskih poslova Enverom Hoxhajem, s kojima je razgovarao o bilateralni odnosima dviju zemlje i europskoj perspektivi Kosova.