c S
Dnevne novosti

Josipović: ključni izazov osigurati socijalnu ravnotežu

10.11.2011 07:22 OPATIJA, 9. studenog 2011.(Hina), Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je na savjetovanju ekonomista u Opatiji da će jedan od ključnih problema i izazova buduće vlade biti kako osigurati socijalnu ravnotežu u uvjetima teške gospodarske situacije, koja traži preustroj, nove mjere, motivaciju poduzetništva i investicija.

To je stvar politike, umijeća i dogovora, ali i pravednosti u primjeni mjera i jedan je od najvećih izazova koji čekaju buduću vladu, rekao je Josipović na 19. savjetovanju o ekonomskoj politici Hrvatske u 2012. dodavši da ne treba zaboraviti na društveno odgovorno poslovanje.

Predsjednik Josipović je izrazio nadu da će hrvatsko gospodarstvo u 2012. iskoračiti iz krize i da ćemo imati snage za pogled u budućnost, kako bismo, kako je rekao, vidjeli što je to Hrvatska 2020., kako ćemo razvijati društvo do tada. Rekao da treba odrediti na čemu bi se mogla temeljiti ekonomska politika Hrvatske u budućnosti te da je važan zadatak onih koje vode društvo, da bez obzira na neke loše pokazatelje, daju novi optimizam.

Ocijenio je da je Hrvatska često kasnila s donošenjem antirecesijskih mjera te da nam je potrebna dugoročna strategija gospodarskog razvoja. Bez pogleda u narednu dekadu možda možemo dobiti dojam da planiramo na kratku stazu, da ne znamo zapravo kuda idemo u budućem kompliciranom svijetu, u Europi i na globalnoj razini, poručio je.

Josipović je rekao da se sada, kada nemamo puno stranih ulaganja, hrvatsko gospodarstvo mora okrenuti i domaćim izvorima financiranja. Ocijenio je da se očekivanja da će samo tržište riješiti probleme domaćeg gospodarstva nisu ostvarila, da je to postavilo pitanje alternative, a da je to državni intervencionizam.

Imali smo jaki državni intervencionizam tamo gdje nije trebalo, gdje su komplicirani propisi i uvjeti za gospodarstvenike, kazao je Josipović dodavši da će državni intervencionizam imati svoju pravu ulogu posebno u regulaciji socijalnih odnosa.

Josipović je još rekao da se strukturalne reforme ne mogu raditi za svaku godinu posebno, nego da one moraju biti dugoročnije planirane, da fiskalna politika mora osigurati održive javne financije, te da sada posebice treba raditi na privlačenju stranih investicija i ohrabrivanju poduzetnika.

Predsjednik Ivo Josipović govorio je na početku trodnevnog 19. savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske u 2012., na kojemu se u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista okupilo nekoliko stotina ekonomista, gospodarstvenika, predstavnika državnih tijela i institucija.

Uz predsjednika Josipovića i premijerku Jadranku Kosor, na savjetovanju je danas bilo nazočno i više ministara, kao i predstavnika političkih stranaka među kojima i onih iz SDP-a. Nije bilo predsjednika te stranke Zorana Milanovića, čije je izlaganje bilo najavljeno u programu savjetovanja.