c S
Dnevne novosti

Božinović s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a

10.11.2011 07:18 ZAGREB, 9. studenog 2011.(Hina), Hrvatski ministar obrane Davor Božinović sastao se u srijedu u MORH-u s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za investicije Patrickom Auroyom, te mu zahvalio na dosadašnjoj potpori u procesu transformacije i pune integracije RH u NATO savez, istaknuvši kako Hrvatska, kao relativno mala i nova članica Saveza, aktivno pridonosi NATO operacijama i zajedničkoj sigurnosti, priopćeno je iz MORH-a.

Božinović je upoznao Auroya i s trenutnim statusom izrade nacionalnih strateških dokumenata i procesima transformacije Oružanih snaga RH, pri čemu je naglasio značaj sinergije nacionalnog planiranja s glavnim smjernicama NATO-ovih strateških, odnosno planskih dokumenata.

"Ovi dokumenti trebaju ispitati promjene u sigurnosnom okružju i dati pregled postojećih obrambenih mogućnosti, kao i odrediti buduće potrebe i viziju budućeg razvoja", rekao je ministar Božinović. Dodao je kako će se navedenim strateškim dokumentima definirati i pitanja daljnje modernizacije kopnenih snaga, mornarice kao i daljni razvoj borbenog zrakoplovstva.

"Mi svakako želimo zadržati naše sposobnosti nadzora zračnog prostora i borbenog zrakoplovstva, te trenutno razmatramo sve opcije, uključujući i multinacionalne pristupe, kao i održive načine finaciranja ovog pitanja", rekao je Božinović. Tijekom sastanka bilo je riječi i o implementaciji novog Strateškog koncepta NATO-a kao i daljnoj reformi NATO zapovjedne strukture i agencija, a sukladno zaključcima sa summita u Lisabonu.

"Hrvatska snažno podržava zajedničku viziju Saveza izraženu u zadnjem Strateškom konceptu NATO-a, kao i započete reforme NATO-a koje vidimo kao jedan od bitnih dijelova te nove vizije", rekao je Božinović. Auroy je, prema priopćenu, u razgovoru istaknuo važnost razmatranja mogućnosti multinacionalnih pristupa u izgradnji obrambenih sposobnosti zemalja, odnosno kroz koncept tzv.

"Smart Defence", a u uvjetima smanjenih obrambenih proračuna. "Sve nacije se suočavaju s izazovima financijskih ograničenja, i to nas tjera da pronalazimo zajednička rješenja u razvoju potrebnih obrambenih sposobnosti", rekao je Auroy, dodavši kako taj proces, odnosno suradnja kroz koncept "Smart Defense" podrazumijeva i snažnu političku potporu posebice kad se radi o nacionalnim odlukama zadržavanja ili napuštanja određenih sposobnosti.

U nastavku posjeta MORH-u, Auroy se sastao i s načelnikom Glavnog stožera OSRH, general pukovnikom Dragom Lovrićem, kao i predstavnicima MORH-a zaduženim za pitanja materijalnih resursa, opremanja i modernizacije pri čemu je održana rasprava o temi "Modernizacija u uvjetima financijske krize kroz koncept 'Smart Defense' iz perspektive manjih zemalja i regije".