c S
Dnevne novosti

Vlada suglasna s granskim kolektivnim ugovorom za kulturnjake

11.11.2011 07:16 ZAGREB, 10. studenog 2011.(Hina), Hrvatska je vlada na sjednici u četvrtak prihvatila nacrt granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna, a koji je usklađen s Hrvatskim sindikatom djelatnika u kulturi i Novim sindikatom.

Taj ugovor uz ostalo omogućava da se bruto plaća dijela izvedbenog ansambla poveća za pet posto, a baletnih umjetnika za sedam posto u vrijeme obavljanja poslova u posebnim i otežanim uvjetima, a nakon što se aneksom ugovora utvrde poslovi, radna mjesta i popis zaposlenika s posebnim uvjetima rada. To se odnosi na dio ansambla HNK i Lada, a time se omogućava da se njihove bruto plaće povećaju u budućnosti, ali uz uvjet da se ostvare uštede, kaže ministar kulture Jasen Mesić.

Naime, kako se navodi i u obrazloženju, to neće zahtjevati dodatna sredstva iz proračuna jer će se ona namaknuti uštedom u vidu preraspodjele radnog vremena. Granskim je kolektivnim ugovorom također poslodavac u ustanovama kulture obvezan odrediti početak radnog vremena u minimalnom rasponu od pola sata (klizno radno vrijeme), vodeći računa o specifičnostima poslova i radnih mjesta. Ta se odredba ne odnosi na zaposlenike zagrebačkog HNK i Ansambla LADO.

Vlada je u četvrtak odobrila kapitalnu pomoć Energetskom institutu Hrvoje Požar, u iznosu od 12 milijuna kuna za osiguravanje financijske stabilnosti za novi razvojni ciklus instituta. Taj je novac, kako ističe ministar gospodarstva Đuro Popijač, osiguran u ovogodišnjem proračunu na pozicijama Ministarstva gospodarstva.

Vlada je na sjednici uredbom izmijenila Uredbu o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika, uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, a izmijenila je i Uredbu o raspisivanju i provedbi javnog i internog oglasa u državnoj službi i time omogućila da se slobodna radna mjesta popune i temeljem ugovora o stipendiranju ili školovanju. Suglasnost Vlade dobio je Hrvatski skijaški savez za organizaciju i održavanje ženskog i muškog slaloma Audi FIS Svjetskog kupa „Vip Snow Queen Trophy“, na Sljemenu 3. i 5. siječnja 2012.