c S
Dnevne novosti

U Zagrebu obilježena 50. godišnjica Europske socijalne povelje

14.11.2011 07:24 ZAGREB, 11. studenog 2011.(Hina), Povodom 50. obljetnice Europske socijalne povelje u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu upriličena je konferencija u nazočnosti predsjednika Odbora za socijalna prava Vijeća Europe Luisa Jimene Quesade i pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji je istaknuo kako ne želi da taj dokument u nas ostane "mrtvo slovo na papiru".

"Hrvatska je i u svom Ustavu definirana kao socijalna država, potpisala je revidiranu Europsku socijalnu povelju pa očekujem da će se odmah nakon parlamentarnih izbora taj dokument ratificirati u Hrvatskom saboru", kazao je Josipović na konferenciji u organizaciji udruge "Pragma".

Hrvatski predsjednik naveo je da se u svom Uredu dnevno susreće sa 200 do 300 e-mailova u kojima ga građani upozoravaju na svoje socijalne probleme, osjećaju se zakinutima, socijalno isključenima i bez mogućnosti zapošljavanja ili pak nepravedno tretiranima u sustavu zdravstvene zaštite, a ti problemi vrlo često, kako kaže Josipović, proizlaze iz objektivnih društvenih okolnosti.

"Zato je borba protiv siromaštva ujedno i borba za socijalna prava", ocijenio je hrvatski predsjednik izrazivši uvjerenje da je moguće ostvariti i ekonomski uspješno profitno društvo i poštivanje prava radnika po principu 'nove pravednosti'. Josipović je ocijenio da su pritužbe građana nerijetko i rezultat bešćutnog administrativnog aparata gdje se "papiri vuku od jedne do druge ladice".

"Uvjeren sam da vrijeme koje dolazi donosi nove vjetrove i da više nitko neće moći bešćutno sjediti u svojoj fotelji bez osjećaja za probleme ljudi", zaključio je Josipović. Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića, državni tajnik Ante Zvonimir Golem je ustvrdio da će budućnost suditi provodi li se u Hrvatskoj EU socijalna povelja.

"U državi smo učinili dobar mehanizam putem gospodarsko-socijalnog vijeća koji bi trebao osigurati da se implementiraju prava navedena u povelji, no to nije dovoljno", kazao je Golem navodeći da to treba učiniti i na drugim razinama. Ustvrdio je da se u nas osjeća razjedinjenost socijalne politike koja, smatra, ne može biti priljepak nego temelj društva.

Predsjednik Odbora za socijalna prava Vijeća Europe Luis Jimena Quesada je naglasio da je Europska socijalna povelja, međunarodni ugovor Vijeća Europe koji štiti ekonomska, radna i socijalna prava, najvažniji dokument Vijeća Europe, nakon Europske konvencije o temeljnim ljudskim pravima.

"Ekonomska i financijska kriza ne smiju biti isprika za smanjenje već postignutih standarda", ustvrdio je i dodao da će veća povezanost institucija EU i Odbora za socijalna prava VE omogućiti ujednačeni pristup zaštiti socijalnih prava u EU.

Skup su pozdravili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazavši da Grad Zagreb ni u vrijeme krize nije smanjio socijalna prava i predsjednik Skupštine Boris Šprem koji je naveo da će nadalje nastojati "bolje i više" jer je, rekao je, Zagreb socijalno osjetljiv grad.

Profesor emeritus Vlado Puljiz dao je povijesni pregled razvoja socijalnih modela u Hrvatskoj i EU te ukazao na nužnost podupiranja i snaženja EU socijalne povelje.