c S
Dnevne novosti

Čelnici APEC-a trgovinom protiv pada globalne ekonomije

14.11.2011 07:14 HONOLULU, 14. studenoga 2011.(Hina/Reuters), Čelnici 21 zemlje Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku suradnju obvezali su se u nedjelju da će smanjiti trgovinske prepreke i podupirati čistu energiju kako bi se suprotstavili rizicima koji mogu dovesti do pada globalne ekonomije.

U deklaraciji sa summita u Honoluluu, čelnici APEC-a naglašavaju da su rast i stvaranje radnih mjesta oslabljeni u mnogim ekonomijama i da financijski izazovi u Europi doprinose globalnoj nesigurnosti. "Ti su izazovi samo ojačali našu obavezu u suradnji na putu naprijed", navode čelnici u deklaraciji, obvezujući se na borbu protiv protekcionizma i bržu tranziciju prema ekonomiji s niskom razinom ugljika "na način koji snaži energetsku sigurnost i stvara nove izvore ekonomskog rasta i zapošljavanja".

"Prepoznajemo da je daljnja liberalizacija trgovine vitalna za postizanje održivog globalnog oporavka nakon recesije 2008. i 2009. godine", navodi se u završnoj izjavi. U njoj se navodi i odlučna "potpora jakom, održivom i uravnoteženom razvoju regionalne i globalne ekonomije", što je očita referenca na američke zabrinutosti zbog ogromnog trgovinskog deficita s Kinom.

Nastojanje američkog predsjednika Obame prema stvaranju azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine dobilo je snažan poticaj kada su Meksiko i Kanada objavili da su zainteresirani pridružiti se pregovorima. U pregovorima za uspostavu zone slobodne trgovine, odnosno za Transpacifički partnerski pakt (TPP), zasad sudjeluje devet zemalja - Sjedinjene Države, Australija, Novi Zeland, Singapur, Malezija, Brunej, Čile i Peru.

Japan, treća najjača svjetska ekonomija, objavio je u petak da se želi pridružiti pregovorima, a nedjelju su istu namjeru iskazali Meksiko i Kanada. Priključenje ovih triju zemalja pregovorima mora odobriti svih devet postojećih sudionika, koji se nadaju da će okvirni sporazum dogovoriti sljedeće godine.

Samo s priključenjem Japana, primjerice, TPP bi bio oko 40 posto veći nego EU. Kanada i Meksiko već imaju zonu slobodne trgovine sa SAD-om preko NAFTA-e (Sjevernoameričke zone slobodne trgovine) i ispunjenje kriterija im ne bi trebao biti problem. Otvarajući sastanak na vrhu APEC-a, američki predsjednik rekao je da je azijsko-pacifička regija vrlo važna za američki napredak, ali da gospodarski rast treba biti uravnotežen i održiv.

"Vrijeme je da se primimo posla. Gotovo tri milijarde stanovnika zemalja APEC-a od nas očekuju da približimo naša gospodarstva, da povećamo izvoz, proširimo trgovinu i prigode koje stvaraju radna mjesta i kreiraju ekonomski napredak", poručio je Obama čelnicima 21 zemlje azijsko-pacifičkog ruba na summitu u njegovom rodnom Honoluluu.