c S
Dnevne novosti

Švicarska predsjednica: nakon ulaska u EU jača suradnja s Hrvatskom

15.11.2011 07:22 ZAGREB, 14. studenog 2011.(Hina), Postoji golemi potencijal za razvoj gospodarskih odnosa Švicarske i Hrvatske koji će se povećati ulaskom Hrvatske u EU, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu švicarska predsjednica Micheline Calmy-Rey ocijenivši da je Hrvatska primjer ostalim zemljama regije.

"Svjesni smo da postoji golemi potencijal i on će se povećati vašim ulaskom u EU. Čestitam na zaključenju pregovora, svjesna sam koliko je napora trebalo da se to obavi", rekla je Calmy-Rey na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Predsjednica Švicarske Konfederacije prvi je šef te države u službenom posjetu Hrvatskoj s kojom je diplomatske odnose uspostavila 1992. i koji su otada, prema ocjeni oboje predsjednika, u stalnom usponu.

Hrvatska je drugi trgovinski partner Švicarske u regiji, u njoj posluje 50 švicarskih tvrtki, a 3.000 Hrvata koji žive u Švicarskoj značajno su pridonijeli njezinu napretku i tamo osnovali svoj drugi dom, rekla je Calmy Rey.

Josipović je istaknuo da se puno više može učiniti u gospodarskoj suradnji sa Švicarskom koju s Hrvatskom povezuje veliki broj Hrvata i miroljubiva politika.

"Ne radi se samo o našoj želji da ugostimo više švicarskih turista, nego i da više švicarskih građana i tvrtki ulaže u Hrvatsku", rekao je Josipović i dodao kako u razgovoru "nisu mogli zaobići činjenicu da u našem sustavu ima prepreka i obeshrabrujućih faktora za ulaganja".

Calmy-Rey, koja je u ime švicarske vlade i naroda čestitala 20. obljetnicu neovisnosti Hrvatske, podsjetila je na potporu Švicarske tijekom rata koja se sastojala od humanitarne pomoći, a danas se odnosi na razminiranje, potporu civilnom društvu i nevladinim udrugama.

Kompatibilna politika prema jugoistočnoj Europi, želja za miroljubivim dobrosusjedskim odnosima i europska perspektiva regije zajedničke su točke vanjskih politika Hrvatske i Švicarske, koja prema Josipoviću, može biti uzor susjednoj BiH kako urediti harmoničan odnos u višenacionalnoj državi.

Calmy-Rey je pohvalila angažman Zagreba u regiji i promicanje dobrosusjedskih odnosa u jugoistočnoj Europi, čija je integracija u EU povijesni korak kojim će se, istaknula je, nadvladati podjele nastale tijekom Hladnog rata.