c S
Dnevne novosti

Foley: Hrvati u BiH će profitirati od ulaska Hrvatske u EU

16.11.2011 07:08 MOSTAR, 15. studenog 2011.(Hina), Američki veleposlanik u Zagrebu James Foley ocijenio je u utorak u Mostaru kako će Hrvati u BiH imati najviše koristi od ulaska Hrvatske u Europsku uniju dodajući da ne postoje razlozi za njihovu zabrinutost.

"Nema nikakvog razloga za zabrinutost Hrvata u BiH što će Hrvatska postati članica Europske unije, jer će Hrvatska biti u stanju zagovarati uključenje i pomagati BiH da postane punopravna članica EU. Hrvati pri tome mogu imati najviše koristi od ulaska Hrvatske u EU", rekao je Foley za medije u Mostaru.

On se zajedno s američkim veleposlanikom u BiH Patrickom Moonom susreo s predsjednikom HDZ-a u BiH Draganom Čovićem i zamjenikom predsjednika HDZ-a 1990. Martinom Ragužem.

Foley je dodao kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju "odlična vijest" te da je to i strateški cilj Sjedinjenih Država. "Hrvatska snažno zagovara svoje susjede, napose BiH, oko europske perspektive ali samo ukoliko se BiH i nalazi na tome putu.

U suprotnom, postoji prijetnja ako BiH ne bude na tome putu, da će potpora Hrvatske biti značajno umanjena", rekao je američki veleposlanik.

Njegov bosanskohercegovački kolega Patrick Moon istodobno je pozvao domaće političare da na predstojećem sastanku u četvrtak u Sarajevu postignu dogovor oko uspostave vijeća ministara, vlade te zemlje koja nije ustrojena trinaest i pol mjeseci nakon izbora.

Glavni prijepori oko uspostave državne vlasti vezani su uz zastupanje Hrvata u vijeću ministara.

Hrvatske stranke inzistiraju da popune sve tri pozicije u čemu ih podržavaju vodeće srpske stranke SNSD i SDS, dok većinski bošnjački SDP inzistira da imenuje jednoga ministra Hrvata te još tri bošnjačka i jednoga predstavnika manjinskih naroda u državnoj vladi.