c S
Dnevne novosti

Vlada: poljoprivrednicima ukupno 32,5 milijuna kuna odštete

16.11.2011 07:20 ZAGREB, 15. studenog 2011.Hina, Hrvatska Vlada je odlučila s 30 milijuna kuna obeštetiti poljoprivredne proizvođače za štete od elementarnih nepogoda nastalih do 1. studenoga ove godine, a s 2,5 milijuna kuna proizvođače povrća za štete nastale uslijed tržišnog poremećaja uzrokovanog pojavom bakterije Echerichia coli.

Sredstva su osigurana iz tekuće pričuve Državnog proračuna, a dobit će ih poljoprivrednici kojima je šteta na usjevima veća od 60 posto uz uvjet da do 22. studenoga županijska povjerenstva Ministarstvu poljoprivrede dostave podatke o štetama.

Oštećenim proizvođačima povrća za štete nastale zbog smanjenja cijena i otkupa povrća uzrokovanog pojavom bakterije Escherichia coli vlada će pomoći isplatom naknade štete u iznosu od četiri kune po četvornome metru za nasade na otvorenim površinama i s deset kuna po četvornome metru za nasade u staklenicima i plastenicima.

Uvjet je da su u sustavu PDV-a te da su prijavili površine ARKOD-u u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (oranice od najmanje 2500 metara četvornih, odnosno staklenici i plastenici od 500 metara četvornih). Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković kazao je kako ova godina nije bila baš povoljna za poljoprivredne proizvođače, a vlada je, kazao je, i ovom odlukom pokazala socijalnu osjetljivost i to u godini "štednje i kresanja troškova".

Vlada je, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, odlučila poslati humanitarnu pomoć Turskoj koju su 23. listopada i 10. studenoga pogodili razorni potresi. Vlada je tako odlučila Turskoj poslati 45 šatora vrijednosti gotovo milijun kuna. Mislim da tako možemo pomoći mnogim ljudima i zemlji s kojom imamo izvrsne bilateralne odnose, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Za zlatne i brončane medalje osvojene na više svjetskih i europskih sportskih natjecanje osvajačima i trenerima, Vlada je odlučila dodijeliti nagrade u sveukupnom iznosu od 515 tisuća kuna. Vlada je prihvatila i memorandum o suglasnosti o interkonekcijama sjever-jug za električnu energiju i plin u području srednjoistočne i jugoistočne Europe te konekcije za opskrbu naftom u srednjoistočnoj Europi, koji je usklađen s Energetskom strategijom 2020., i Zaključkom Europskog vijeća o energetici iz veljače ove godine.

Energetskom strategijom 2020. utvrđena je potreba uspostave energetskih koridora s europskog sjevera prema jugu budući da su u ovom trenutku ti koridori dominantno postavljeni u smjeru istok-zapad, a uspostavom novih koridora želi se ojačati sigurnost opskrbe energijom.

Prihvaćeno je i izvješće o napretku u provedbi Akcijskog plana za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, kao i izvješće o provedbi Stockholmske konvencije o postojanim organskim onečišćujućim tvarima u Hrvatskoj za razdoblje siječanja 2009. - prosinac 2010.