c S
Dnevne novosti

Predstavljena brošura "Što donosi članstvo u EU-u"

17.11.2011 07:22 ZAGREB, 16. studenog 2011.(Hina), Državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković predstavio je u srijedu u Zagrebu brošuru o tome što donosi članstvo u Europskoj uniji koja sažeto približava hrvatskim građanima uoči referenduma sve bitne aspekta pregovaračkih poglavlja, Ugovora o pristupanju i ključne aspekte o financijskoj omotnici.

Publikacija "Što donosi članstvo u Europskoj uniji", čiji je nakladnik MVPEI, tiskana je u 14.000 primjeraka i njezinih devedesetak stranica trebalo bi biti vrlo korisno i pomoći medijima, strukovnim udrugama, akademskoj zajednici te svim našim partnerima koji su bili uključeni u višegodišnje napore, rekao je Plenković.

Tiskanje brošure stajalo je 68.000 kuna, a čitava promotivna kampanja za pristupanje EU-u 7,5 milijuna kuna, rečeno je. Plenković, koji je predstavio brošuru umjesto ranije najavljenog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, koji je bio spriječen drugim službenim obvezama, pojasnio je da su promidžbena kampanja i informativne aktivnosti uobičajene u pristupnom procesu te da su se one odvijale i u drugim zemljama pred pristupanje.

Brošura je dio informativne kampanje i još jedan alat za informiranje hrvatskih građana, ona je besplatna i bit će distribuirana putem županija, gradova i općina. Građani će ju moći proučiti na euinfo točkama ili u knjižnicama i čitaonicama, pojašnjeno je na predstavljanju.

Plenković, koji se u srijedu ujutro vratio iz Strasbourga gdje bi Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta u četvrtak trebao glasovati o dva za Hrvatsku važna dokumenta - o nacrtu rezolucije o Ugovoru o pristupanju s Hrvatskom te o nacrtu rezolucije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU-u, rekao je da pred sutrašnje glasovanje vlada pozitivna atmosfera o Hrvatskoj "kao dobroj vijesti za europski projekt u širem kontekstu u kojem se pokušava vratiti povjerenje u budućnost Europe".

Upitan o potpori hrvatskih građana pristupanju EU-u, Plenković je rekao da se potpora od 2005. otkad MVPEI u suradnji s agencijom Ipsos Puls kontinuirano provodi istraživanja kreće između 55 i 64 "za", 30 i 40 "protiv", a da je danas potpora ulasku od 57 do 58 posto. "Moja je procjena da idemo prema 2:1", rekao je, naglasivši da je važno pred referendum imati "snažan demokratski dijalog o Europi".

Na novinarski upit o tome nije li vjerodostojnost brošure na neki način dovedena u pitanje time što se u njoj u poglavlju o ekonomskoj i monetarnoj polici govori o koristima uvođenja eura, a poznato je u kakvoj se krizi danas nalazi eurozona, Plenković je kazao da će tema eurozone biti na dnevnom redu u Hrvatskoj kroz nekoliko godina, a da će se dotad "eurozona zasigurno stabilizirati". Njegova je prognoza da bi Hrvatska mogla ući u eurozonu oko 3 godine od pristupanja, odnosno za oko 5 godina.