c S
Dnevne novosti

Gul: Turska može biti lokomotiva EU-a

21.11.2011 07:10 LONDON, 20. studenoga 2011.(Hina/Reuters), Službena Ankara prevladat će otpor protivnika turskoga nastojanja da uđe u Europsku uniju, rekao je turski predsjednik Abdulah Gul u nedjelju uoči posjeta Velikoj Britaniji, posjeta kojim naglašava sve bolje političke i gospodarske odnose između dviju zemalja.

Gulov posjet Londonu, a bit će gost kraljice Elizabete II., simbolizira britansko približavanje zemljama rastućega gospodarstva kao što je Turska.

Velika Britanija se nada da će jačanje trgovine i investicija s Turskom popraviti anemični oporavak britanskoga gospodarstva od recesije i to u trenutku kad su joj važni trgovinski partneri u eurozoni usred dužničke krize.

Velika Britanija podupire tursko približavanje EU-u. Te dvije zemlje imaju i iste poglede na problem gušenja prodemokratskih prosvjeda u Siriji. Turska je sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu zaprijetila sankcijama ne prekine li krvoproliće.

Gul u Britaniju stiže u nedjelju navečer i bit će to prvi državnički posjet turskoga predsjednika u 23 godine. U intervjuu za britanske novine od nedjelje rekao je da je Turska odlučna pridružiti se Europskoj uniji unatoč krizi eurozone, te da bi mogla postati "lokomotiva rasta" EU-a.

Odbacio je tvrdnje da zbog gospodarskih problema eurozone daljnje proširenje 27-članoga EU-a treba zaustaviti. "Neki ljudi koji usko razmišljaju i nemaju stratešku perspektivu, misle da je tursko članstvo teret", rekao je za Sunday Telegraph.

"Ali oni koji mogu razmišljati 30 godina unaprijed, ili 60 godina unaprijed, i koji mogu razmišljati o promjenama gospodarskih trendova i promjenama centara moći, oni mogu shvatiti i koliko snage Turska može pridodati postojećoj europskoj snazi".