c S
Dnevne novosti

Dodik: BiH opstaje samo zahvaljujući međunarodnoj zajednici

21.11.2011 07:14 MOSTAR, 20. studenog 2011.(Hina), Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je u nedjelju u povodu obilježavanja 16. godišnjice Daytonskog sporazuma da se Bosna i Hercegovina održava samo pod međunarodnim pritiskom upozorivši da bošnjački političari nastoje ostvariti prevlast nad Hrvatima i Srbima zahvaljujući svojoj brojčanoj premoći.

"BiH je pacijent koji se održava s potporom međunarodne zajednice. U BiH imamo malo stvari koje povezuju zemlju, te činjenice se mogu vidjeti svugdje", rekao je Dodik kako ga prenose mediji uoči sutrašnje obljetnice postizanja sporazuma o miru u Daytonu.

Dodao je da Republika Srpska želi ojačati svoju autonomiju te se vratiti izvornom Daytonskom sporazumu koji su promijenili bivši visoki predstavnici u korist države a na štetu entiteta.

To je po riječima predsjednika Republike Srpske dovelo do pokušaja razgradnje Daytonskog sporazuma od strane stranaca i većinskih Bošnjaka.

"Bošnjaci vjeruju da čine više od 50 posto stanovništva u BiH i na temelju toga traže da i njihovo sudjelovanje u tijelima vlasti BiH bude preko 50 posto", rekao je Dodik.

Dodao je da predstavnici srpskih stranaka neće dopustiti dominaciju Bošnjaka nad Srbima i Hrvatima zahvaljujući njihovoj brojnosti.

Na promjenama odredaba mirovnog sporazuma koji su 21. studenoga 1995. u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson kod Daytona u američkoj državi Ohio potpisali predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i Srbije Slobodan Milošević inzistiraju hrvatski i bošnjački političari u BiH, a u Republici Srpskoj je sutra tim povodom neradni dan.