c S
Dnevne novosti

SAD, Britanija i Francuska jačaju sankcije Iranu

22.11.2011 07:12 ZAGREB, 21. studenoga 2011.(Hina), Američki, britanski i francuski dužnosnici najavili su u ponedjeljak da će ojačati sankcije Iranu zbog sumnje da tajno pokušava proizvesti atomsko oružje, javljaju agencije.

Tu je sumnju izrazila UN-ova agencija za atomsku energiju IAEA. Britanija je zapovjedila da sve njezine financijske institucije prekinu poslovanje s iranskima, među ostalima i središnja banka, a očekuje se i da SAD pojača sankcije zbog teheranskog nuklearnog programa.

Britanski potez ipak se ne odnosi na iransku naftu, rekao je Reutersov izvor. Čini se malo vjerojatno da će SAD sasvim odsjeći iranski bankarski sustav, jer bi taj potez poremetio globalna energetska tržišta i naudio američkom gospodarskom oporavku.

Britanija je objavila da su sankcije reakcija na najnoviji izvještaj IAEA-e o Iranu, u kojem se naglašava mogućnost vojne dimenzije teheranskoga nuklearnog programa.

"Vjerujemo da su postupci iranskoga režima prijetnja britanskoj nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti međunarodne zajednice. Današnja objava korak je dalje u sprečavanju iranskog režima da proizvede nuklearno oružje", rekao je britanski ministar financija George Osborne.

U Washingtonu je američki dužnosnik rekao kako ministarstvo financija planira u ponedjeljak proglasiti Iran područjem u kojem "postoji opasnost od pranja novca", a taj potez omogućit će mu da još više izolira iranski financijski sektor.

Francuska traži nove sankcije "raspona bez presedana", u znak reakcije na teheranski nuklearni program: predlaže da se kupnja iranske nafte obustavi, a sredstva središnje banke zamrznu. Henry Smith, analitičar za Bliski istok u konzultantskoj tvrtki Control Risks iz Londona kaže kako britanski potez neće znatno utjecati na glavne kupce iranske nafte.

"Na taj se način delegitimira financijski sustav neke zemlje, ali u stvarnosti neće biti velikih praktičnih razlika. Kinezi, Indijci i ostali nastavit će surađivati, a mnoge su se zapadne multinacionalne tvrtke već povukle", kaže Smith. Po njegovim riječima, strože sankcije mnogo su vjerojatnije od zapadnoga napada na iranske nuklearne kapacitete.