c S
Dnevne novosti

Otvoreni Dani Matice Hrvatske u Bruxellesu

23.11.2011 07:12 BRUXELLES, 22. studenog 2011.Hina, U utorak navečer otvoreni su Dani Matice Hrvatske u Bruxellesu, tijekom kojih će biti održane jezične radionice, predavanja i koncerti.

Nakon osnivanja bruxelleskog ogranka Matice Hrvatske 23. lipnja ove godine, sada su u suradnji s bruxelleskim predstavništvima Panonske Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije, Uredom HTZ-a u Bruxellesu, predstavništvom HGK-a, Misijom RH pri EU i hrvatskim veleposlanstvom u Belgiji, otvoreni prvi Dani Matice Hrvatske, koji traju do 25. studenoga.

Na početku Otvorenih dana, glavni tajnik Matice Hrvatske Zorislav Lukić predstavio je knjigu "Hrvatski identitet", zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanog u Palači Matice hrvatske 7. i 8. svibnja 2009. U knjizi su na jednom mjestu predstavljaju najvažnija pitanja vezana za hrvatski nacionalni identitet. Dr. Krešimir Mićanović, profesor hrvatskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu održao je predavanje na temu "Hrvatski jezik danas".

Profesor Mićanović je govorio o hrvatskom standardnom jeziku, kodificiranom obliku jezika, koji se uči u školama i koji služi kao općekomunikacijsko sredstvo, čije poznavanje omogućuje govornicima hrvatskog jezika komunikaciju bez obzira na prostornu udaljenost ili dijalektalnu pripadnost.

Profosor Mićanović će u srijedu i petak održati jezične radionice na koje se prijavio veliki broj zainteresiranih, među njima i stranaca, poput prevoditelja u europskim institucijama koji će prevoditi s hrvatskog, kao službenog jezika Europske unije na svoje materinske jezike.

U okviru Otvorenih dana dosta će se govoriti o Ruđeru Boškoviću. Prof. dr. Ivica Martinović održat će predavanje "Bošković polihistor", dr.sc Stjepan Špoljarić s Diplomatske akademije MVPEI-a održat će predavanje i predstaviti knjigu "Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike", a o Boškoviću će govoriti i prof. dr. Stipe Kutleša.

Dani Matice Hrvatske u Bruxellesu završit će u petak navečer koncertom Marije Pavlović, klarinet i Daniela Kuzmina, violina, koji će se održati u hrvatskom veleposlanstvu u Belgiji.