c S
Dnevne novosti

GONG apelira na DIP i MVP da osiguraju više birališta u BiH

23.11.2011 07:20 ZAGREB, 22. studenog 2011.(Hina), Udruga GONG apelirala je na Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Državno izborno povjerenstvo da, kao nadležne institucije, na vrijeme osiguraju primjereni broj biračkih mjesta u BiH kako bi tamošnji birači, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj koji zastupnike u Hrvatski sabor biraju u 11. izbornoj jedinici, na predstojećim parlamentarnim izborima, mogli nesmetano i dostojanstveno ostvariti svoje biračko pravo.

"S obzirom na nova pravila provođenja izbora izvan Hrvatske, GONG poziva nadležne institucije da na vrijeme osiguraju biračima u toj izbornoj jedinici da nesmetano i dostojanstveno ostvare svoje biračko pravo.

Kako bi se izbjegle nepotrebne gužve, nervoza i opterećenje biračkih odbora na izborne dane 3. i 4. prosinca 2011. godine, GONG apelira na nadležne institucije - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Državno izborno povjerenstvo - da osiguraju primjereni broj biračkih mjesta", navodi GONG u priopćenju.

Napominje da su na zadnjim parlamentarnim izborima 2007. u BiH bila otvorena 124 biračka mjesta u 43 grada ili općine na kojima je glasovalo 82.229 birača.

No, GONG upozorava da ove godine, prema novim pravilima, birači u BiH mogu glasati samo na četiri lokacije (Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka), a da će broj biračkih mjesta biti znatno manji.