c S
Dnevne novosti

EK otvorila raspravu o euroobveznicama

24.11.2011 07:14 BRUXELLES, 23. studenog 2011.Hina, Europska komisija u srijedu je predstavila tri ideje kojima želi pokrenuti javnu raspravu o uvođenju euroobveznica, čemu se najviše protivi Njemačka, najjače europsko gospodarstvo.

Komisija je u srijedu objavila tzv. "Zelenu knjigu", dokument kojim se želi potaknuti javna rasprava o određenom pitanju. U tom je dokumentu iznijela tri moguće opcije za uvođenje euroobveznica, koje naziva "stabilnosnim obveznicama", zajedno s analizom dobrih i loših strana svake od tih mogućnosti.

Prva opcije predviđa uvođenje euroobveznica koje bi u potpunosti zamijenile obveznice koje sada izdaju države članice eurozone i koje bi imale zajedničko i pojedinačno jamstvo svih članica. Druga mogućnost predviđa obveznice s također zajedničkim jamstvom, ali koje bi pokrivale samo dio potreba za zaduživanjem zemalja članica, koje bi i dalje izdavale svoje nacionalne obveznice.

Obje opcije zahtijevaju promjene Lisabonskog ugovora, koji zabranjuje da zemlje članice preuzimaju dužnički teret drugih zemalja. Treća opcija koja se može uvesti bez promjena Lisabonskog ugovora predviđa obveznice koje bi djelomično zamijenile nacionalne obveznice, ali bi svaka zemlja eurozone morala jamčiti za svoj udio u izdanim obveznicama.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je države članice da o tim pitanjima razgovaraju "otvoreno i bez dogmi", ističući da bi izdavanje zajedničkih obveznica moglo donijeti brojne koristi članicama eurozone, stabilizirati monetarnu uniju i stvoriti veliko tržište obveznica poput onoga u Sjedinjenim Državama.

Komisija ističe da prihvaćanje bilo koje opcije ne smije sa sobom nositi rizik smanjenja proračunske discipline kako bi se izbjeglo da se pojedine zemlje jeftinije financiraju na teret zemalja koje se striktno pridržavaju zajedničkih pravila.

Posljednjih dana Barroso i povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn to stalno ponavljaju, s očitom namjerom da ublaže protivljenje Njemačke, koja inzistira da se naglasak najprije stavi na proračunsku disciplinu i odgovornost, a tek onda dolazi solidarnost.

Na novinarsko pitanje zašto predstavlja takve ideje kada se tome protivi Njemačka, Barroso je odgovorio kako ne vidi da se ta zemlja "u potpunosti protivi". "Ne slažem se s ocjenom da se Njemačka apsolutno protivi tome, naprotiv, ja mislim suprotno.

Vrlo sam ohrabren činjenicom da se njemačka suzdržanost odnosi na redoslijed poteza, što znači da nema načelnog protivljenja", rekao je Barroso. Njemačka kancelarka Angela Merkel uporno ponavlja da u euroobveznicama ne treba gledati čudesno rješenje za dužničku krizu u eurozoni, da takvog rješenja nema te da je rasprava o tome preuranjena.