c S
Dnevne novosti

Okrugli stol "Stranke, demokracija i parlament u Hrvatskoj"

28.11.2011 07:08 ZAGREB, 25. studenog 2011.(Hina), Na održanom okruglom stolu "Stranke, demokracija i parlament u Hrvatskoj" u organizaciji Hrvatskoga politološkog društva (HPD) istaknuto je da je u hrvatskom političkom životu očita bipolarizacija političkih snaga, ali da ona ne znači odsutnost demokracije.

Stranački sustav nema alternativu i iako pokazuje neke slabosti potrebno ga je popraviti, posebice jačanjem unutarstranačke demokracije, rečeno je na skupu kojim je HPD proslavio 45. obljetnicu osnutka.

Predsjednik HPD-a Branko Caratan rekao je da je u javnosti prisutna teza o bipolarnosti političkog sustava u Hrvatskoj, odnosno postojanju dva velika bloka koji predstavljaju "partitokraciju" te ocjena da će na predstojećim izborima male stranke i neovisne liste donijeti novinu.

Međutim, tvrdi Caratan, jačanje pluralizma i "fragmentacija" ne mora značiti napredak demokracije. Kao primjer dobrog funkcioniranja demokracije u bipolarnom sustavu iznio je primjere SAD-a i Velike Britanije.

Problemom Caratan smatra činjenicu nesređenih biračkih popisa kao i toga da je broj birača za oko 500 tisuća veći od broja punoljetnih državljana Hrvatske, kao i to da u dijaspori ima oko 400 tisuća birača, a čiji popis nitko ne kontrolira.

Broj birača u Hrvatskoj raste unatoč demografskom padu, dodao je. Iznio je niz kritika na račun trenutačne izborne kampanje rekavši da u medijima nema relevantne rasprave o bitnim pitanjima.

Velik broj malih stranka i neovisnih lista, kao i način na koji ih mediji prate, zagušio je raspravu relevantnih političkih čimbenika u zemlji, rekao je Caratan.

Profesor s fakulteta Političkih znanosti Nenad Zakošek rekao je da je bipolarnost u Hrvatskoj izraženija od izbora 2000. godine te da su od tada koalicije velikih stranaka s manjima ključne za formiranje vlasti.

Ocijenio je pritom da je HDZ za predstojeće parlamentarne izbore izgubio svoje dosadašnje koalicijske partnere, ali i napomenuo da podaci pokazuju kako je ta stranka konstanta u Hrvatskoj od svog osnutka 1989. te da je svojim političkim utjecajem bez premca u zemljama tranzicije.

Govoreći o dosadašnjem tijeku demokracije u Hrvatskoj, profesor Ivan Šiber ocijenio je da je u 90-im Hrvatska u demokraciju ušla bez iskustva te da je njen razvoj usporio rat.

Izbori 2000. godine bitni su, kazao je Šiber, jer su pokazali sazrijevanje demokracije, ukazali da političke strukture nisu nezamjenjive te da birači imaju moć odluke, kao i da se nije dobro uvijek osloniti na jednu ideološku osnovu. "Nije dobro klečati samo na desnom koljenu", rekao je.

Smatra kako je očito da će koalicija predvođena SDP-om pobijediti na predstojećim izborima, ocjenjujući da će to biti dobro za HDZ jer će se moći restrukturirati i riješiti svoje probleme. To će biti dobro za Hrvatsku ali i za tu stranku, dodao je.

Smatra da će "zbog sadašnje situacije u zemlji" budući predsjednik vlade morati biti, kako je rekao, "pametna i odlučna budala". "Pametna jer će morati donijeti pametne mjere, odlučna jer će morati imati hrabrosti da ih provede i budala jer tim mjerama očito riskira gubitak budućih izbora", obrazložio je.